Влада хоче вилучати військовий ПДФО з бюджетів громад, попри відсутність підтримки у ВР

Джерело: пресслужба “Європейської Солідарності”

Співголова фракції “Європейська Солідарність” Ірина Геращенко повідомила, що влада придумала “креативний” спосіб вилучити військовий ПДФО з бюджетів громад попри відсутність голосів за це у парламенті.

За словами нардепки, цієї ночі до парламенту внесли остаточний проєкт державного бюджету на 2024 рік.

“Між 1 і 2 читанням уряд вдався до “креативного” кроку, внісши в тіло бюджету всі норми скандального законопроєкту № 10037 про експропріацію військового ПДФО з місцевих бюджетів в спецфонд”, – зазначила Геращенко.

Однак, як нагадала народна обраниця, цей законопроєкт раніше не підтримали у Раді частина груп та мажоритарників, які часто допомагали монобільшості набрати необхідну кількість голосів.

“Бо там забирають гроші з регіонів, і це буде важко пояснити на округах. А за бюджет ці групи завжди голосують, тому уряд вирішив всіх “намахати”. Але є одне але. Уряд Шмигаля планує експропріацію ПДФО заднім числом, з жовтня 2023 року. Не дуже розумію, як це можливо, адже більшість регіонів сьогодні за кошти податку закуповує дрони, машини та іншу допомогу для військових підрозділів”, – додала народна депутатка.

Ірина Геращенко нагадала, що під час голосування за держбюджет у другому читанні не можна вносити правки, а тому уряд планує протягти ці норми без ризиків принаймні на наступний рік.

“Цікаво, що вони планують мутити з бюджетом на 2023, де розраховують на 200 млрд від ПДФО, частину з якого громади вже направили на допомогу військовим підрозділам”, – поцікавилась нардепка.

Вона також додала, що в проєкті бюджету на 2024 рік уряд залишив майже 2 млрд на телемарафон.

“Ці кошти підуть на олігархічні канали. Також в повному обсязі залишаються гроші на серіали. Хоча ВР проголосувала поправку, якою перенаправити 440 млн на реабілітацію поранених військових. Але Кабмін її не врахував! Тобто серіали, які знімають фірмочки, наближені до Офісу президента, важливіші за лікування наших воїнів?! Реально, уряд пацюків, а не державників”, – резюмувала Геращенко.

Німеччина схвалила значні обсяги продажу зброї для Туреччини, що знаменує зміну в тенденціях відносин між двома країнами після кількох років “холодної” співпраці.

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс здійснив неанонсований візит до України, відвідавши Харків у неділю, 6 жовтня. Місто, яке регулярно зазнає обстрілів з боку Росії, стало ключовою частиною його поїздки.

У понеділок, 7 жовтня, в Україні не очікуються стабілізаційні відключення світла. Проте українців закликають обмежити використання потужних електроприладів.

Сьогодні, 6 жовтня, російські військові завдали удару по Костянтинівці на Донеччині, скинувши три керовані авіабомби. Внаслідок атаки загинула одна людина, ще двоє зазнали поранення.

З 2017 року Володимир Путін намагався вплинути на Дональда Трампа, тодішнього президента США, формуючи в нього негативне ставлення до України. The New York Times стверджує це на основі даних, отриманих від колишніх американських високопосадовців.