Археологи в Німеччині знайшли багатовіковий скелет з протезом руки

Джерело: CNN

Археологи в Німеччині знайшли багатовіковий скелет разом із металевим протезом руки, який заміняв чотири втрачені пальці.

У заяві Державного управління охорони пам’яток Баварії, опублікованій минулого тижня, зазначено, що археологи за допомогою вуглецевого датування оцінили, що чоловік помер десь між 1450 і 1620 роками у віці від 30 до 50 років. Це означає, що протезу руки, ймовірно, майже 600 років.

За словами археологів, пальці на лівій руці чоловіка, здається, були ампутовані, а залишки руки були оточені в видовбаному футлярі, виготовленому із заліза та іншого металу, що свідчить про передовий рівень медицини того часу.

Фото: CNN

Останки були знайдені в могилі біля церкви в баварському місті Фрайзінг, приблизно за 40 кілометрів від Мюнхена під час комунальних робіт.

Фрайзінг був місцем кількох битв у середні віки та під час Тридцятилітньої війни 1618-1648 років. Ймовірно, це збільшило кількість ампутацій і, як наслідок, призвело до збільшення кількості протезів.

6 липня президент Володимир Зеленський поінформував, що лише за цей тиждень російські війська скинули на територію України понад 600 керованих авіаційних бомб. 

6 липня збірна Нідерландів у вирішальному поєдинку обіграла команду Туреччини, ставши четвертим півфіналістом чемпіонату Європи-2024, приєднавшись до Англії, Франції та Іспанії.

Напередодні другого туру парламентських виборів у Франції 7 липня рейтинг ультраправої партії “Національне об’єднання” на чолі з Марі Ле Пен знижується.

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 6 липня. За добу відбулося 123 бойових зіткнення. Станом на сьогодні найгарячішою залишалася ситуація на Покровському напрямку, також війська РФ активізувалися на Лиманському і Курахівському напрямках.

Вірменія та Сполучені Штати проведуть спільні військові навчання у Вірменії 15-24 липня. Навчання Eagle Partner-2024 передбачають операції зі стабілізації відносин між сторонами, що конфліктують, при виконанні миротворчих завдань.