Аналітики ISW прокоментували статтю Залужного про війну в Україні

Джерело: Інститут вивчення війни

Стаття Головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного про характер війни в Україні демонструє його міркування щодо змін, які повинна здійснити Україна, щоб подолати нинішню “позиційну” стадію війни.

Як зауважили аналітики, Залужний сказав, що війна “поступово переходить у позиційну форму”, і додав, що для вирішення цієї ситуації ЗСУ необхідно отримати перевагу в повітрі, проривати мінні загородження в глибину, підвищити ефективність контрбатарейної боротьби, створити і підготувати необхідні резерви і нарощувати можливості радіоелектронної боротьби.

На думку експертів, стаття Головнокомандувача ЗСУ зосереджена на поясненні того, що теперішній позиційний характер війни є результатом “технологічно-тактичного паритету на полі бою і широкого використання мінних загороджень російськими та українськими військовими”.

“Залужний перерахував можливості, які відкриваються перед Україною у зв’язку з викликами з боку РФ, включаючи значні втрати, яких зазнала російська авіація, використання Україною західного ракетного та артилерійського озброєння, а також нездатність росіян скористатися своїми людськими ресурсами через політичні, організаційні та мотиваційні проблеми”, – йдеться в огляді.

Як зазначили в ISW, Залужний дійшов висновку, що позиційна війна вигідна росіянам, оскільки вона затягує час і може дозволити їм досягти переваги в певних сферах.

При цьому аналітики зазначили, що в колонці Залужного йшлося про те, як відновити маневр у позиційній війні, а не про те, що вона зайшла в глухий кут.

У селищі Велентенському на Херсонщині внаслідок російської атаки поранень зазнали жінка та водій швидкої допомоги. 

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук розповіла, що ДБР вивчає список “ухилянтів”, який знайшли під час обшуків у кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи. 

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.