Зустріч Джо Байдена та Сі Цзіньпіня може відбутись 15 листопада – Kyodo News

Джерело: Kyodo News

За даними ЗМІ президент США Джо Байден зустрінеться з президентом Китаю Сі Цзіньпінем вже 15 листопада у Сан-Франциско під час економічної зустрічі лідерів Азійсько-Тихоокеанського регіону.

Це будуть перші очні перемовини Байдена та Сі цього року. Лідери двох держав шукатимуть шляхи стабілізації своїх відносин, хоча геополітична напруженість між країнами не послаблюється.

Американський посадовець на умовах анонімності розповів, що США та КНр ведуть останні приготування до зустрічі.

Офіційно Китай не підтвердив, що Сі братиме участь у саміті АТЕС, однак ще минулого тижня у Білому домі повідомили, що “в принципі, обидві країни домовились про зустріч лідерів у Сан-Франциско”.

Сі Цзіньпінь не відвідував США з квітня 2017 року, проте зустрічався з Байденом віч-на-віч у листопаді 2022 року на саміті лідерів G20 на Балі. Тоді їх зустріч тривала близько 3-х годин.

Попри те, що Сполучені Штати та Китай подвоюють торговельні обмеження, посилаючись на проблеми національної безпеки, і часто обмінюються критиками щодо Тайваню, Південно-Китайського моря та багатьох інших питань, високопосадовці двох країн розширили прямі контакти через різні канали – до саміту АТЕС.

Хоча розбіжності щодо основних гострих питань залишаються, Вашингтон і Пекін неодноразово заявляли, що хочуть відповідально керувати двосторонніми відносинами та гарантувати, що їхня конкуренція не переросте у конфлікт.

Адміністрація Байдена прагне відновити канали зв’язку між військовими з Китаєм, щоб зменшити ризик прорахунків. Але залишається незрозумілим, чи досягнуть Байден і Сі домовленості про відновлення під час двосторонньої зустрічі наступного тижня.

Дві країни заявили, що хочуть обговорити потенційні сфери співпраці щодо глобальних викликів, таких як зміна клімату.

Проте вони зайняли різні позиції щодо війни Росії проти України та конфлікту, який спалахнув місяць тому між Ізраїлем і палестинським бойовим угрупованням ХАМАС.

Через декілька днів після того, як регулювальні органи на два місяці зупинили польоти ракети Starship компанії SpaceX на Марс, фірмі Ілона Маска загрожує великий штраф за ймовірні порушення безпеки двох запусків минулого року.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 20 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.