У новій резолюції Європарламент вимагає посилення санкцій проти Росії

Джерело: пресслужба Європейського парламенту

У новій резолюції депутати Європарламенту вимагають більшого нагляду і кращих зусиль щодо обмеження здатності Москви обходити обмежувальні заходи ЄС.

У резолюції, ухваленій 9 листопада, Європарламент висловлює тривогу через існуючі лазівки в режимі санкцій ЄС проти Росії. Наголошуючи на безпрецедентному характері обмежувальних заходів ЄС, депутати стурбовані відсутністю належного виконання та спробами підірвати зусилля, спрямовані на стратегічне послаблення російської економічної та промислової бази, що підтримують здатність країни вести війну.

У резолюції, яка вказує на здатність Росії обходити такі заходи, як граничні ціни на нафту, у ній також зазначається, що ЄС імпортує нафтопродукти, вироблені з російської сировини, з таких країн, як Індія, що створила чорновий шлях для кремлівської нафти в ЄС.

Депутати Європарламенту також акцентують, що важливі західні компоненти все ще потрапляють до РФ через такі країни, як Китай, Туреччина, ОАЕ, Казахстан, Киргизстан і Сербія.

Європарламентарі висловлюють глибоку стурбованість у зв’язку з продовженням торгівлі підсанкційними військовими товарами між державами-членами ЄС і Москвою, а також повідомленнями про те, що такі країни, як Азербайджан експортують російський газ в ЄС.

У тексті також наголошують, що Європейський Союз все ще залишається одним із найбільших клієнтів Росії щодо викопного палива.

Читайте також: Попри санкції, ЄС продовжує імпорт «важливих» металів із Росії на мільярди євро

Депутати закликали ЄС посилити та централізувати нагляд на рівні ЄС за впровадженням санкцій і розробити механізм запобігання обходу та моніторингу. Також закликали ЄС посилити координацію щодо виконання існуючих санкцій стосовно експорту російської нафти, належно закрити ринок ЄС для викопного палива російського походження та накласти санкції на всі великі російські нафтові компанії.

У резолюції мовиться, що ЄС повинен співпрацювати з G7, аби суттєво знизити граничну ціну на російську нафту та нафтопродукти, накласти повну заборону на імпорт російського зрідженого газу та нафтопродуктів з інших країн.

Окрім того, євродепутати вимагають, щоб Європейська комісія та країни-члени ЄС розширили санкції, включивши повну заборону на продаж і ограновування алмазів російського походження або реекспортованих Росією в ЄС.

Також ЄС має вивчити правові шляхи конфіскації заморожених російських активів і їх використання для відновлення України.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…