Незаконно депортованого підлітка з Маріуполя повернуть в Україну

Джерело: The Guardian

Сироту з Маріуполя, 17-річного Богдана Єрмохіна, якого під час окупації росіяни силоміць вивезли у Москву, повернуть в Україну в рамках рідкісної угоди між Україною та РФ.

Відомо, що Богдана Єрмохіна помістили в російську прийомну сім’ю. Раніше цього року Росія заявила, що він намагався втекти назад в Україну, але був зупинений біля кордону з Білоруссю.

“Богдан Єрмохін скоро буде в Україні! Офіційно підтверджую, що маємо домовленості про повернення Богдана до України та його возз’єднання з сестрою”, – написав уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

В РФ також підтвердили повернення Єрмохіна в Україну.

Довідково: Адвокатка Катерина Бобровська оприлюднила відеозвернення Богдана Єрмохіна, де він закликав президента Володимира Зеленського допомогти повернутися додому.

Днями неповнолітньому хлопцю вручили повістку в РФ. У 2022 році підліток здійснював кілька спроб повернутися в Україну — усі вони виявилися безрезультатними. Щоразу Богдана повертали до прийомної родини в РФ.

Наприкінці листопада Єрмохін стане повнолітнім.

Раніше у пресслужбі Мінінтеграції повідомили, що Богдану видали російський паспорт і влаштували на навчання. У квітні Єрмохін намагався повернутися в Україну, однак його затримали на кордоні з Білоруссю.

У 2022 році Богдана внесли до Єдиного реєстру осіб, зокрема дітей, депортованих або примусово переміщених у зв’язку зі збройною агресією РФ проти України.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.