Мінфін США підозрює 100 суден у порушенні нафтових санкцій проти Росії – Reuters

Джерело:  Reuters

Мінфін США вказав на можливе порушення нафтових санкцій проти Росії з боку судновласників, яким надіслано листи з проханням надати інформацію щодо 100 підозрюваних суден.

“Міністерство фінансів США надіслало повідомлення компаніям, що займаються управлінням суднами, з проханням надати дані про 100 суден, які підозрюються в порушенні західних санкцій щодо російської нафти”, – йдеться у повідомленні.

За словами джерела агентства, який бачив документи, повідомлення  надісланно в п’ятницю, 10 листопада, Управлінням з контролю за іноземними активами (OFAC) судновласникам в близько 30 країнах, що стало “найбільшим кроком такого роду з боку США з того часу, як Вашингтон і його партнери запровадили верхню межу цін, спрямовану на обмеження доходів Москви від продажу нафти як покарання за її вторгнення в Україну”.

Згідно з джерелом, однією з компаній, які отримали запит на інформацію від OFAC, стала турецька компанія Beks Shipping.

Як розповіли у виданні, міністерство фінансів США нині не коментує цю інформацію.

“Хоча ми не підтверджуємо і не коментуємо розслідування або примусові дії, відомство прагне забезпечити дотримання верхньої межі ціни і скоротити ресурси Росії для війни проти України”, – зауважив представник Мінфіну США.

Російські війська активізували наступальні операції на сході України, досягнувши певних успіхів в Донецькій та Луганській областях. Водночас Збройні Сили України проводять активні контратаки на півночі, в Курській області, намагаючись відтіснити противника.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.