Зеленський та Трюдо обговорили посилення української системи ППО

Джерело: пресслужба Офісу президента

15 листопада президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Зокрема сторони обговорили продовження співпраці у сфері оборони, акцентуючи на посиленні української ППО перед зимовим періодом.

Зеленський висловив вдячність Трюдо за вагому оборонну та фінансову підтримку з боку Канади. Зауваживши, що ухвалення багаторічної програми допомоги є “дуже важливим сигналом” для світу щодо неослабної підтримки України до її перемоги.

Під час розмови сторони обговорили нинішню ситуацію на полі бою, подальшу оборонну співпрацю з акцентом на посилення української системи ППО, зокрема збільшення спроможностей мобільних вогневих груп для боротьби з БпЛА.

Глава держави також у розмові відзначив новий санкційний пакет та високо оцінив канадську ініціативу стосовно створення міжнародної коаліції з повернення українських дітей, запропоновану на зустрічі радників на Мальті.

Окрім цього, Зеленський подякував за рішення надати фінансову підтримку для добудови Національного музею Голодомору-геноциду.

У повідомленні зазначили, що окремо сторони обговорили ситуацію на Близькому Сході.

Зауважимо, раніше Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. Сторони також обговорили подальшу оборонну співпрацю, зокрема щодо посилення української системи ППО ракетами та засобами для боротьби з дронами.

  • Україна разом з США створили гібридні системи протиповітряної оборони. Розробка поєднує західні ракети та переобладнані радянські пускові установки, що є на озброєнні української армії.
  • У Міністерстві оборони України закликали Францію надати додаткові боєприпаси для систем ППО напередодні зимового періоду.
  • Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі оголосила, що Канада запроваджує нові санкції проти 9 фізичних та 6 юридичних осіб із Росії, які займаються поширенням кремлівської дезінформації та воєнної пропаганди.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.  

Колишній лідер збірної України з футболу Євген Коноплянка завершив кар’єру.

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

В суботу, 7 вересня, тисячі людей вийшли на вулиці Франції, щоб протестувати проти призначення президентом країни Емманюелем Макроном правоцентриста Мішеля Барньє прем’єр-міністром Франції.