«Конкуренція не має перерости у конфлікт» – Байден і Сі Цзіньпін зустрілися в Сан-Франциско

Джерело: CNN

15 листопада президент Джо Байден привітав свого китайського колегу Сі Цзіньпіна на саміті у Сан-Франциско, штат Каліфорнія.

Будучи господарем зустрічі, Байден першим вийшов із будівлі, щоб привітати Сі. Для глави КНР розгорнули червону доріжку, виставили морську гвардію та прапори обох країн.

Президент США Джо Байден заявив, що для нього та його китайського колеги Сі Цзіньпіна важливо мати відверте розуміння один одного, коли вони починають саміт у Каліфорнії.

Я вважаю, що надзвичайно важливо, щоб ми з вами чітко розуміли один одного як лідери без помилкових уявлень чи недомовок, – зазначив Байден Сі на початку саміту.

Глава США наголосив, що конкуренція між США та Китаєм не може перерости у конфлікт, і додав, що його попередні зустрічі з Сі були “відвертими, прямими та корисними”.

Як завжди, ніщо не замінить особисті дискусії. Я завжди вважав наші дискусії прямими та відвертими, — зазначив Байден.

Також президент США додав, що лідери несуть відповідальність перед своїм населенням за спільну роботу, зокрема стосовно питань зміни клімату, боротьби з торгівлею наркотиками та наближення до штучного інтелекту.

Зауважимо, координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі запевнив, що питання України буде однією з головних тем перемовин президента США Джо Байдена та глави КНР Сі Цзіньпіна.

Також стало відомо, що Байден планує відновити військові зв’язки із Китаєм. Про це повідомив радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван 12 листопада.

Вперше за рік Байден особисто зустрічається з президентом Китаю Сі Цзіньпіном під час саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва в Сан-Франциско. Це друга особиста зустріч двох лідерів з моменту вступу Байдена на посаду в січні 2021 року.

Раніше глава КНР Сі Цзіньпін висловив готовність співпрацювати зі США, закликавши спільно “реагувати на глобальні виклики” та “долати розбіжності”.

  • Команди глави США Джо Байдена та президента Китаю Сі Цзіньпіна мають принципову домовленість про зустріч у Сан-Франциско у листопаді.
  • У Китаї висловили сподівання, що Сполучені Штати “зроблять більше кроків”, які сприятимуть китайсько-американському діалогу.
  • Посол Китаю в Сполучених Штатах Се Фен зазначив, що адміністрація Байдена може допомогти відновити напружені відносини, почавши з “практичних” кроків, зокрема таких як відновлення укладеного десятиліттями пакту про наукову співпрацю.
  • Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл назвав Китай, Росію та Іран новою “віссю зла” і зазначив, що вони є безпосередніми загрозами для США.

Протягом дня, 28 вересня, армія РФ здійснила 62 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 130 вибухів. 

Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії (EDA) Ніколя Бідо заявив, що Швейцарія підтримує ініціативу Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, попри те, що Зеленський відкинув цей план.

Служба безпеки ФСБ РФ заявила, що веде розслідування ще проти трьох іноземних журналістів за репортажі на території Курської області, яку зараз контролюють українські війська. 

Станом на 20:00 28 вересня внаслідок авіаційного удару РФ по Сумах вже відомо про десять загиблих та 22 поранених.

Естонія, Латвія, Литва та Польща шукатимуть фінансування ЄС для будівництва мережі бункерів, загороджень, розподільних ліній і військових складів уздовж своїх кордонів з Росією та Білоруссю, повідомила Естонія.