Перепливають ріки і симулюють хвороби: як деякі українські чоловіки втікають за кордон

Джерело: BBC

Деякі українські чоловіки, аби уникнути мобілізації, тікають за межі України. Оскільки більшості чоловікам призовного віку виїзд за кордон під час воєнного стану заборонено. вони вдаються до різноманітних заходів – зокрема перепливають річки чи симулюють хвороби.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ з України втекло близько 20 000 чоловіків. Деяким з них довелось перепливати річки або ж переходити кордон України вночі у невстановлених місцях.

Відомо також, що затримати вдалось 21 113 чоловіків. які намагались виїхати з України. Видання поспілкувалось з декількома українськими чоловіками, які все ж потрапили за кордон нелегальними способами.

“Що мені робити (в Україні)? Не всі воїни… Не потрібно тримати всю країну під замком. Неможна всіх звалювати в одну купу, як це було у Радянському Союзі”, – сказав чоловік, який назвався Євгеном.

За даними BBC, яке запросило дані про нелегальні перетини кордону у Румунії, Польщі, Словаччини, Молдови та Угорщини, з лютого 2022 року по 31 серпня 2023 року, до цих країн незаконно потрапили 19 740 чоловіків з України.

У виданні наголосили, що вони не знають, як цим чоловікам вдалось потрапити за межі України. Однак серед тих, кого затримали під час намагання втечі, 14 313 чоловіків намагались потрапити за кордон перепливаючи ріки чи пішки.

Інші 6 800 чоловіків намагались виїхати через офіційні пункти пропуску, однак з фальшивими довідками про можливість виїзду.

Представник президента України у парламенті Федір Веніславський визнав, що проблема серйозна. Водночас він зауважив, що кількість чоловіків, які намагаються уникнути мобілізації – від 1% до 5%, тому вони “точно не критичні для оборони України”.

Понад 40 000 чоловіків, які втекли або намагалися втекти, можуть становити значну частку чоловіків, яких Україна потребує для поповнення своєї армії. У серпні офіційні особи США оцінили кількість загиблих українських військових до 70 000, хоча Київ не надає цифри.

Деякі намагання чоловіків втекти з України були драматичними.

Зокрема на одному з опублікованих у мережі відео, чоловік намагається переплисти ріку Дністер, аби потрапити у Молдову. На відео молдавські прикордонники закликають його перейти до безпечного місця та показують ймовірні наслідки такої втечі – тіла чоловіків, які потонули перепливаючи річку Тиса на українсько-румунському кордоні.

Водночас за словами Євгена, який перебував у молдавському імміграційному центрі, він потрапив у цю країну, просто перетнувши кордон у невстановленому місці. Під час такого перетину кордону втікачам буде відносно легко подати заявку про притулок.

Євген розповів, що в Україні працював будівельником у Києві і після початку великої війни почував себе у пастці. Він поскаржився, що не міг знайти роботу з високою зарплатнею, бо все налаштовано на війну”, а також на подорожчання електроенергії та палива.

Після розгляду молдавською поліцією він подав заяву про надання притулку, що потрібно зробити протягом 24 годин після в’їзду в країну, щоб уникнути судимості.

У тому ж центрі журналісти зустріли ще одного українця – 26-річного Еріка, музиканта з Харкова. Він розповів, що потрапив до Молдови перейшовши рівнинами до Придністров’я, а потім перепливав річку.

Водночас чоловік розповів, що він мав офіційні підстави виїхати за кордон, оскільки за станом здоров’я не міг воювати. Проте отримати відповідну довідку він не зміг.

“Перекладають відповідальність з одного відомства на інше: “Йди сюди, йди туди”. Я витратив пів року, намагаючись отримати довідку (щоб довести), що я непридатний, попри те, що в мене були всі тести. Зрештою моє терпіння урвалося” – сказав Ерік.

З Молдови він вилетів до США, де проживають його дружина та донька.

Ще один чоловік – Влад – розповів, що зумів отримати довідку про непридатність до мобілізації, однак коли він намагався офіційно виїхати за кордон на різних пунктах пропуску, прикордонники не випускали його.

“Я зрозумів що цей папірець – цей “дозвіл” – марний для прикордонників. Їм байдуже”, – сказав він.

Тому, аби потрапити до Румунії, він переплив ріку Тиса.

Влад дістався українського боку кордону за допомогою друга, але інший чоловік, Данило, каже, що скористався послугами когось через Telegram, який організовував перетин Тиси.

“Тому, що я все-таки вважаю, що кожна людина сама обирає мету свого життя. Для одних сенс – захистити свою територію, для інших – захистити себе та свою родину. Хтось хоче створювати, будувати бізнес, робити внесок в економіку держави. Я вважаю, що попри все, моя роль полягає не на полі бою”, – сказав Данило.

Він висловив надію, що українська влада заохочуватиме тих, хто виїхав, повернутися після закінчення війни, а не каратиме їх.

“Без людей, до того ж без людей розумних, які добре заробляють і платять у казну, — державі важче існувати”, – додав він.

У Telegram багато груп, де пропонують послуги для незаконного перетину кордону. Журналіст BBC місяць переписувався з адміністратором однієї з таких груп.

Він виявив декілька подібних груп у Telegram, де кількість учасників коливалась від 100 до кількох тисяч осіб. Їм пропонують низку послуг – від вписання до сім’ї додаткових дітей до довідки про звільнення від військової служби.

Вартість такої довідки 4 300 доларів. Її створюватимуть тиждень. У вартість включено хабар посадовцю, який її виготовлятиме.

Всім, хто незаконно виїхав з України, загрожує штраф від 3 300 до 8 300 гривень та позбавлення волі на термін до 8 років.

Незрозуміло, чи можуть ті, хто втік та вирішить повернутися в Україну в майбутньому, також зіткнутися з ретроспективним покаранням, але Веніславський сказав, що він не вірить, що це буде в національних інтересах.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Протягом минулої доби, 17 жовтня, на фронті зафіксували 210 бойових зіткнень. Росіяни активно обстрілюють позиції українських захисників, зокрема, залучивши близько 1450 дронів-камікадзе. 

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.