Експорт нафти РФ рекордно впав за 4 місяці на тлі санкцій проти «тіньового флоту» Путіна

Джерело: The Moscow Times

Після того, як Сполучені Штати запровадили санкції проти “тіньового флоту” Кремля, експорт російської нафти різко скоротився в середині листопада.

Минулого тижня танкери вивозили з морських портів РФ 2,7 млн ​​барелів на добу — мінімальний обсяг за три місяці, повідомляє Bloomberg. Порівняно з попереднім тижнем обсяги експорту знизилися на 580 тисяч барелів на день, або 16% — рекордно з початку липня, а доходи бюджету РФ від експортних мит стали найнижчими з кінця вересня — $68,1 млн проти $82,2 млн тижнем раніше.

Просіли насамперед постачання до Азії, яка після введення нафтового ембарго Євросоюзу забирає 9 із 10 барелів, які відправляються з Росії на експорт. За тиждень обсяги постачань до Індії та Китаю впали до найнижчого рівня з кінця серпня, тоді як експорт до Туреччини залишився стабільним — близько 400 тисяч барелів на день.

Джерела Reuters серед нафтотрейдерів зазначають, що після хвилі американських санкцій виникли побоювання нестачі танкерів для перевезення російських барелів. Вартість фрахту судна з портів Балтійського моря до Індії злетіла до $10 млн, хоча ще на початку місяця становила $8 млн, а у вересні – $5 млн.

Ми передбачаємо можливу нестачу суден для російської нафти, — зазначив одне з джерел агентства: суднові оператори побоюються жорстких заходів з боку США, які взялися покінчити з практикою продажу барелів з РФ.

У жовтні Мінфін США вніс до чорних списків танкери Yasa Golden Bosphorus та SCF Primorye, зареєстровані на компанії з Туреччини та ОАЕ. У листопаді під санкції потрапили ще три судна, що належали судноплавним операторам у Дубаї. Всі вони були викриті в порушенні “цінової стелі”, яка забороняє возити нафту російського походження за ціною, вищою за $60 за барель.

Станом на 21 листопада Urals продається за $61–63 за бочку, зауважили джерела Reuters. Це, як і раніше, на $20 дешевше за Brent, яка торгується близько $83, і суттєво нижче за рівні, які російський уряд заклав до бюджету. Проєкт бюджету РФ на найближчу трирічку зверстаний з розрахунку, що Urals коштуватиме $71,3 за барель у 2024 році, $70,1 — 2025-го і $70 — 2026-го.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.