«Сили оборони та безпеки України витіснили військові кораблі РФ з Чорного моря» – Умєров

Джерело: Міноборони

Міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що Сили оборони та безпеки України витіснили російські військові кораблі з Чорного моря та поступово відновлюють свободу мореплавства, навіть не маючи власного потужного військового флоту – “такими є результати наших асиметричних дій”.

“Росія точно не планує зупинятися сама. Єдина мова, яку може зрозуміти Москва, – це сила. І ми добре вивчили цю мову”, – зазначив Рустем Умєров на відкритті 17-ї зустрічі Контактної групи з питань оборони України у межах формату Рамштайн.

А також додав, що згідно зі звітом Генерального штабу ЗСУ, лише з часу останньої зустрічі у межах формату Рамштайн – шість тижнів тому – Росія втратила майже 36 тисяч солдатів. За цей же період українські війська також знищили понад 500 ворожих танків, майже тисячу одиниць бронетехніки та сім літаків.

У Міноборони зазначили, що зброя, надана партнерами – зокрема, системи HIMARS, ракети Stormshadow, SCALP, ATACMS, танки Abrams, Challenger, Leopard – змінила ситуацію на фронті.

Подальший розвиток коаліцій спроможностей – зокрема тих, що стосуються артилерії, бронетехніки, авіації, ВМС, ІТ та розмінування – допоможуть Україні разом з партнерами захистити мільйони невинних життів.

“Наші люди чекають на можливість повернутися додому. Відбудувати свої оселі. Возз’єднатися зі своїми родинами”, – сказав Рустем Умєров.

Також очільник Міноборони України згадав у своїй промові Олешки на лівобережжі Херсонщини, поруч з яким Сили оборони України зараз ведуть наступальні дії. Це місто розташоване за шість годин їзди від його рідної Алушти у Криму.

“Будь ласка, поміркуйте над цим хвилину. Лише шість годин їзди від мого дому – якщо міряти за мірками мирного часу. Як швидко ми можемо дістатися туди? Скільки це коштуватиме? Що нам потрібно, щоб це сталося? Я думаю про це щодня. І я певен, що кожен із вас допомагає Україні подолати цю відстань. Ось уже півтора року ваша підтримка наближає нас до дому”, – сказав Рустем Умєров.

Міністр оборони подякував присутнім на зустрічі колегам за щоденні зусилля з підтримки України. Він також наголосив, що особиста роль і залучення міністра оборони США Ллойда Остіна у головування на зустрічах у межах формату Рамштайн є неоціненними.

Зазначимо, що у роботі 17-ї зустрічі Контактної групи з питань оборони України у межах формату Рамштайн беруть участь очільники оборонних відомств понад 50 держав.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…