Сьогодні в Україні День вшанування жертв Голодомору

Джерело: Букви

Щороку в четверту суботу листопада українці вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 та голоду 1921–1923 і 1946–1947 років.

Указ про запровадження дня вшанування було підписано другим президентом України Леонідом Кумою у 1998 році як “День пам’яті жертв голодоморів”. У 200 році Кучма перейменував указ на “День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій”. У 2004 році Кучмою втретє запроваджено нову назву – “День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій”.

Водночас у 2007 році третій президент України Віктор Ющенко указом встановив “День пам’яті жертв голодоморів”.

У квітні 2010 року ПАРЄ ухвалила постанову, в якій привітала рішення Української влади встановити національний день пам’яті жертв голодоморів, та закликає владу інших постраждалих країн встановити аналогічну пам’ятну дату для вшанування жертв режиму.

Частина українських істориків та громадських діячів вважає за доцільне відзначення четвертої суботи листопада як “Дня пам’яті жертв Голодомору”, адже на сьогодні в Україні на юридичному та законодавчому рівні статус “Голодомор” має лише геноцид 1932—1933 рр.

Події 1921—1923 рр. та 1946—1947 рр. кваліфікуються як масовий голод, геноцидний характер якого наразі не доведено, а отже, від вживання слова “голодомори” в множині нівелюється поняття Голодомору 1932—1933 рр. як геноциду.

24 вересня 2003 році на 58-й сесії Генеральної асамблеї ООН в зв’язку 70-ми роковинами Голодомору 1932–1933 років в Україні відбулося обговорення питання оцінки штучно організованого радянською владою голоду та вшанування пам’ять жертв злочинних дій.

7 листопада 2003 року Генеральна Асамблея ухвалила “Спільну заяву з нагоди 70-ї річниці Голодомору – Великого голоду 1932–1933 років в Україні”.

“Голодомор — Великий голод 1932–1933 років в Україні — забрав життя від 7 до 10 мільйонів ні в чому не винних людей та став національною трагедією для українського народу”, – мовиться у тексті заяви.

З 2005 року в Україні, представництвах України у світі, та країнах, де проживають українці, було на практиці запроваджено щорічне проведення скорботних заходів до Дня пам’яті жертв Голодомору.

Цього дня о 16:00 пам’ять про мільйони українців, вбитих під час геноциду, вшановують хвилиною мовчання та запаленням свічок.

Традицію запалювати свічки у вікнах своїх будинків, так звану акцію “Свічка у вікні”, у 2003 році запропонував дослідник Голодомору Джеймс Мейс.

“Навіть сім десятиліть опісля свічка, що мерехтить у вікні, видається мені гідною відповіддю”, – сказав він.

Історія голодомору

У 1928 році керівництво СРСР оголосило курс на колективізацію — об’єднання індивідуальних приватних селянських господарств у колективні господарства державної власності.

Тоді кожному селянину нараховували певну кількість трудоднів, за відробіток яких платили натуральним продуктом. Однак переважно трудодні були настільки мізерними, що позбавляли селянина можливості прохарчувати себе і свою родину.

В українців же колективізація викликала спротив, тому селян насильно заганяли у колгоспи шляхом терору та пропагандистської війни з незгодними, на яких режим вішав ярлики “куркулі”, “буржуазні націоналісти”, “контрреволюціонери” та знищував цих людей.

Політика комуністичного тоталітарного режиму викликала опір українського народу. Історики зафіксували близько 4 тис. масових виступів селян на початку 1930-х років проти колективізації, політики оподаткування, пограбування, терору та насильства.

Побоюючись повстань та не бажаючи втратити Україну, радянський режим вибудував план винищення частини української нації, замаскований під плани здавання хліба державі.

Мовилось про повне вилучення всіх запасів зерна, а потім конфіскацію інших продуктів харчування та майна як штрафи за невиконання плану.

У 1932 році для України було встановлено нереальний до виконання план хлібозаготівель у 356 млн пудів хліба.

Для затвердження цього плану до Харкова прибули найближчі соратники Сталіна — Каганович і Молотов, добре проінформовані про розпал голоду вже в першій половині 1932 року в Україні. Геноцид було організовано і вчинено шляхом узаконення насильницьких дій та масового вбивства українців. Близько 400 архівних документів це підтверджують.

На початку 1930-х років політика колективізації в Україні зазнала краху. Селяни масово покидали колгоспи та забирали своє майно: худобу, інвентар, зароблене збіжжя. Для збереження колгоспів і майна у руках держави режим 7 серпня 1932 року прийняв репресивну постанову, яка в народі отримала назву “закон про п’ять колосків”.

Постановою ЦВК і РНК СРСР “Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності” все колгоспне майно прирівнювалося до державного, а за його розкрадання було встановлено жорстоке покарання.

Згідно з цим законом держава карала голодних селян за збирання в полі залишків урожаю ув’язненням на 10 років з конфіскацією майна або розстрілом. Було організовано спеціальні групи людей, які обшукували населення, аби силою вилучати зерно. Такі обшуки супроводжувалися терором, фізичними та моральними знущаннями з людей.

Наступним геноцидним рішенням стало встановлення натуральних штрафів — права держави забирати у селян не лише зерно, а й інші продукти харчування та майно, яке можна було продати або обміняти на їжу.

Під тиском Молотова 18 листопада 1932 року було ухвалено постанову, якою запровадили специфічний репресивний режим — “чорні дошки”. Занесення на “чорні дошки” означало фізичну продовольчу блокаду колгоспів, сіл, районів: тотальне вилучення їжі, заборону торгівлі і підвозу товарів, заборону виїзду селян та оточення населеного пункту військовими загонами, ГПУ, міліцією.

У 1932–1933 роках режим “чорних дошок” діяв у 180 районах УСРР (25% районів). Такий репресивний режим було застосовано лише в Україні і на Кубані, тобто в місцях компактного проживання українців.

22 січня 1933 року за підписами Сталіна і Молотова українців фактично заблокували у межах голодуючої території, заборонивши виїзд із УСРР і Кубані по хліб. До жодного іншого адміністративного регіону СРСР чи республіки подібного рішення не було застосовано.

Сталінський режим проголосив голод в Україні неіснуючим явищем і на цій підставі відмовився від допомоги, яку пропонували численні неурядові організації, зокрема закордонні українські громади та Міжнародний Червоний Хрест.

Навесні 1933 року смертність в Україні набула катастрофічних масштабів. Пік Голодомору припадає на червень. Тоді щодоби мученицькою смертю помирало 28 тисячі осіб, щогодини — 1168 осіб, щохвилини — 20.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.