«Війна може знову вийти за межі Сходу та Півдня» – Наєв

Джерело: Сергій Наєв в інтерв’ю ABCnews

Командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв застеріг, якщо РФ продовжить нарощувати виробництво озброєння, у той час, коли західні партнери можуть зменшити військову допомогу Україні, повномасштабна війна може знову вийти за межі Сходу та Півдня.

З початку повномасштабного вторгнення Україна успішно не дала Росії окупувати більшість своїх територій, водночас битви за Харків і Херсон стали двома великими перемогами Збройних сил України.

Однак, контрнаступ на півдні наразі приніс незначні здобутки за понад п’ять місяців, слугуючи доказом того, що війна змінилася після перших успіхів України. Росіяни адаптують і вдосконалюють свою тактику, використовуючи більш досконалу зброю, як-от дрони-камікадзе Lancet і дистанційне мінування за допомогою реактивних снарядів РСЗВ, водночас покладаючись на свою перевагу в повітрі на лінії фронту та у тимчасово окупованих районах.

Наєв попередив, якщо Росія продовжить збільшувати виробництво зброї та вдосконалювати технології за допомогою своїх союзників, війна може знову вийти за межі Сходу та Півдня.

Ми готуємося до цього, — наголосив він. — Ми будуємо оборону, мінуємо території та тренуємо наші сили.

За даними розвідки ВПС України, за минулі два місяці Росія випустила в Україну понад 800 безпілотників, маючи в запасі близько 870 крилатих і балістичних ракет для атак по енергетичній інфраструктурі країни. Аномально тепла осінь поки що, мабуть, єдиний фактор, що зупиняє масовані ворожі обстріли.

Техніка критично важлива. Ціль, на яку за старими радянськими технологіями потрібно було витратити 100 снарядів – за західними технологіями потрібно значно менше, і вимірюється вона цифрами до десяти. Тому технології завжди переважають. І я ще раз акцентую, що ця допомога для нас дуже-дуже важлива, — заявив Наєв.

Протягом дня, 4 жовтня, армія РФ здійснила 50 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 84 вибухи. 

У п’ятницю, 4 жовтня, суд у Мінську засудив десяток осіб до тюремного ув’язнення від двох до 25 років за допомогу в скоєнні того, що Білорусь назвала “терористичним актом” на військовому аеродромі за межами столиці минулого року.

Президент України Володимир Зеленський в п’ятницю, 4 жовтня, провів засідання Ставки в Сумській області.

Днями Букви розмістили допис про родину російського окупанта, де на першому фото – неповнолітня 9-класниця…

Польща почне будівництво перших елементів ліній посиленої оборони на своїх кордонах з Росією та Білоруссю до кінця 2024 року, заявив у п’ятницю, 4 жовтня, заступник міністра національної оборони Польщі Цезари Томчик.