Із полону ХАМАСу звільнили 4-річну американку: бойовики вбили її батьків у неї на очах

Джерело: “Голос Америки”

У межах обміну третьої групи заручників між Ізраїлем та терористичним угрупованням ХАМАС вдалося звільнити 4-річну Ебігейл Мор Едан, яка має американське громадянство.

“Два дні тому одній із наших співвітчизниць, американці, дівчинці на ім’я Ебігейл, виповнилося чотири роки. Вона відсвяткувала свій день народження, той день народження і провела принаймні 50 днів до цього, будучи заручницею ХАМАСу. Сьогодні вона вільна, а Джилл і я разом із багатьма американцями молимося за те, щоб із нею все було добре. Вона вільна і зараз в Ізраїлі”, – прокоментував президент США Джо Байден.

У коментарі Cbs News рідні дівчинки розповіли, що вважали її загиблою, після того як бойовики ХАМАСу увірвались до їхнього будинку 7 жовтня і вбили матір Ебігейл на її очах та на очах її шести- і десятирічних брата й сестри.

Сама ж Ебігейл тоді вибігла на вулицю до свого батька, який встиг підхопити дівчинку на руки та був “застрелений, тримаючи її”. Брат і сестра дівчинки пережили напад, зачинившись у шафі на 14 годин, а Ебігейл стала заручницею терористів.

Зауважимо, 24 листопада, під час першого дня перемир’я бойовики ХАМАСу звільнили 24 заручників, зокрема ізраїльських жінок і дітей. Заручників вивезли із Гази та передали владі Єгипту на прикордонному переході Рафах у супроводі восьми співробітників Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ).

Окрім того, 26 листопада угруповання ХАМАС звільнило раніше полоненого росіянина “на знак вдячності” за позицію Росії.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.