США внесли до Фонду підтримки енергетики України 23 мільйони євро

Джерело: Міненерго

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Секретаріат Енергетичного Співтовариства підписали Угоду про грантовий внесок США до Фонду підтримки енергетики України на загальну суму 23 000 000 євро.

У Міненерго наголосили, що це – перший внесок американського уряду до Фонду, створеного за ініціативою міністра енергетики України Германа Галущенка і єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон.

“Фонд підтримки енергетики України – ефективний механізм для здійснення закупівель обладнання, необхідного українським енергетичним компаніям для відновлення і ремонтів інфраструктури після ворожих атак. Ми дякуємо американським партнерам за цей внесок, який дозволить зміцнити енергетичну безпеку нашої держави”, – наголосив Галущенко.

Таким чином, загальна сума, внесена спонсорами до Фонду, сягнула понад 329 000 000 євро. З цієї кількості близько 192 000 000 євро надали 15 спонсорів державного та приватного секторів різних держав. Решта суми – анонсовані та формалізовані внески, які очікуються на рахунку Фонду найближчим часом.

Кошти з Фонду використовують для закупівлі обладнання, необхідного для відновлення енергетичних компаній.

Зокрема, у період з 1 січня по 27 листопада 2023 року в межах Фонду укладено 132 угоди про закупівлю енергетичного обладнання, палива та матеріалів на загальну суму в майже 100 000 000 євро.

Фонд підтримки енергетики України був створений навесні 2022 року, він дає можливість урядам, міжнародним фінансовим організаціям, а також приватним донорам надавати суттєву підтримку українському енергетичному сектору.

7 липня українська спортсменка Ярослава Магучіх оновила світовий рекорд зі стрибків у висоту, вперше у світі підкоривши планку у 2.10 метри на етапі Діамантової ліги у Парижі.

Народна депутатка, журналістка Вікторія Сюмар розповіла про те, що її здивувало у процесі організації виборів у Великій Британії. Медіаекспертка виокремила три ключові відмінності.

У НЕК “Укренерго” поінформували про графіки відключення на 8 липня. Так, через зростання споживання електроенергії на тлі спеки, заходи обмеження діятимуть протягом всієї доби.

В іспанській Барселоні відбулася велика акція протесту проти масового туризму та його згубного впливу на місто. Під гаслом “Досить! Обмежмо туризм” близько 2800 осіб пройшли маршем вздовж набережної, закликаючи до нової економічної моделі. Вони закликають б зменшила кількість туристів, що приїжджають до міста щороку.

Глава МВС Ігор Клименко повідомив, що у Харківській області прикордонники облаштують додаткові спостережні пункти, це допоможе ефективніше боротися з російськими диверсантами.