Україна змінить процес мобілізації, щоб підтримувати боєздатність армії – The Guardian

Джерело: The Guardian

Український уряд планує змінити практику мобілізації, намагаючись зберегти боєздатність після майже двох років повномасштабної війни з Росією.

Очікується, що про зміни буде оголошено вже цього тижня. Вони включатимуть використання комерційних рекрутингових компаній для проведення цілеспрямованішої мобілізації та запевнення призовників у тому, що вони виконуватимуть ролі, які відповідають їхнім навичкам, а не просто відправлятимуть на фронт, за словами одного високопосадовця.

“Деякі люди бояться, бояться померти, бояться стріляти, але це не означає, що вони не можуть займатися іншою діяльністю… Зараз у нас новий міністр з новим підходом”, – розповів секретар РНБО України Олексій Данілов.

Минулого тижня президент України Володимир Зеленський заявив, що очікує, що цього тижня міністерство оборони надасть йому пакет нової мобілізаційної політики.

Данілов зазначив, що армія співпрацюватиме з двома найбільшими кадровими компаніями України, щоб виявити осіб із певними навичками та відмовити кваліфікованих українців, які хочуть допомагати армії, але не хочуть йти на фронт, від спроб ухилитися від призову.

“Мобілізація стане гнучкішою, будуть оголошені ті спеціальності, які потрібні, і люди зголошуватимуться на конкретну посаду. Наприклад, їм потрібні зварювальники або слюсарі і так далі”, – сказав Данілов.

Джерело в Міноборони підтвердило, що були підписані контракти з кадровими компаніями, але не повідомило подробиць. Не було відразу зрозуміло, наскільки рекрутингові компанії будуть залучені до процесу, ані на якому рівні триватиме загальний набір для роботи на передовій поряд із більш цілеспрямованим процесом.

Данілов визнав, що в Україні існує проблема з мобілізацією, однак додав, що російська пропаганда перебільшує їх масштаби.

“Росія намагається підігріти це питання, кажучи, що у нас не вистачає солдатів, що у нас проблеми з мобілізацією… У житті завжди є проблеми, не будемо переоцінювати”, – сказав він.

  • Російські пропагандистські телеграм-канали поширюють неправдиву інформацію про те, що нібито бійців спецпідрозділу “Кракен” відправлять у Закарпатську область для посилення там мобілізації – у ЦПД спростували російські фейки.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…