На тлі зими та повільного контрнаступу рейтинг Зеленського починає падати – Bloomberg

Джерело: Bloomberg

На тлі початку другої зими після повномасштабного російського вторгнення та повільного контрнаступу ЗСУ, все більше українців охоплює розпач, а рейтинг президента України Володимира Зеленського – падає.

Відчуття похмурості охоплює Україну, оскільки провал багатомісячного контрнаступу змінюється другою зимою після російського вторгнення.

Довші ночі збігаються зі зростанням розчарування з приводу зупиненого просування та напруженості між урядовими та військовими лідерами, які виливаються на поверхню. Під час зустрічі міністрів НАТО в Брюсселі є ознаки того, що допомога від військового альянсу коливається.

Колись впевнені прогнози перемоги над кремлівськими військами змінюються похмурим усвідомленням того, що війна, швидше за все, продовжиться.

“Я відчуваю розпач. Порівняно з минулим роком зараз складніше – цій війні немає кінця, і іноді я просто перестаю вірити, що вона коли-небудь закінчиться”, – сказала медсестра з Києва, чоловік якої воює від початку повномасштабного вторгнення РФ.

Зеленський також розуміє, що українці втомлюються від війни, і у своїх вечірніх зверненнях він намагається заспокоїти українців щодо того, що буде у майбутньому.

Однак розпач суспільства вплинув і на рейтинг самого президента. За останніми даними опитування КМІС, рейтинг Зеленського під час війни рекордно впав – з 91% до 76%.

Голова КМІС Володимир Паніотто вважає сплеск схвалення президента нормальним для воєнного середовища, так само як і наступне падіння, коли початкова хвиля патріотизму згасає.

Ще одне опитування показало, що станом на травень минулого року 68% українців вважали, що під час війни слід відкласти розбіжності – зараз ця цифра впала до 25%.

“Ефект єдності навколо прапора завершується”, – сказав Паніотто.

Сьогоднішній настрій українців сильно відрізняється від минулорічного, більш оптимістичного. Минулого року ЗСУ витіснили окупантів із Київщини, Харківщини та частини Херсонщини і створили відчуття, що контрнаступ 2023 року буде ще потужнішим.

Але кампанія, що почалася в червні, не змогла пробити російські війська, що простяглися від Донбасу на сході до гирла Дніпра в Чорному морі. 260 квадратних кілометрів території, відвойованої під час контрнаступу в 2023 році, становлять менш як 1% землі, яку відвойовано минулого року.

Ще влітку українські посадовці натякали на прорив ЗСУ на Запорізькому напрямку, а зараз росіяни почали активно штурмувати Авдіївку. Захоплення міста призведе до ще більшого розчарування українців.

На тлі ймовірного посилення мобілізації та скандалів із корупцією зима виглядає ще похмурішою.

Професорка психології Центру соціальних досліджень Rating Lab Маріанна Ткалич пояснює “завищені очікування” навколо контрнаступу похмурими настроями.

“Це дуже демотивує. З одного боку, у нас є це роздратування та розчарування, а з іншого боку, люди все ще обирають боротьбу як стратегію подолання, тому стійкість є сильною”, – сказала вона.

Проте на світовій арені становище України ускладнилося. Зусилля Зеленського залучити союзників за межами Заходу, щоб загнати Володимира Путіна в переговори, були перекреслені початком війни Ізраїлю та ХАМАСу. Зустріч, що відбулася минулого місяця на Мальті, щоб просувати Київський план миру, відволіклася через конфлікт на Близькому Сході.

У середині листопада український лідер заявив, що зміна фокуса сповільнила постачання вкрай необхідних артилерійських снарядів, що ще більше підірвало контрнаступ.

Україна буде займати важливе місце в порядку денному, коли міністри закордонних справ з Організації Північноатлантичного договору зберуться у вівторок і середу, а союзники, швидше за все, підтвердять свою підтримку, попри побоювання, що допомога починає зменшуватися. НАТО намагатиметься продемонструвати прогрес України на шляху до вступу, але офіційне запрошення все ще залишається високою метою, поки триває війна.

Та для простих українців  очікування інші: нові ракетні та дронові удари, спрямовані на енергосистему країни.

Національний мережевий оператор НЕК “Укренерго” попереджає про стрибок попиту на опалення, закликаючи громадян економити енергію, використовуючи настільні лампи замість стельових світильників, запускати пральки вночі та уникати одночасного використання побутової техніки.

52-річний дизайнер і медіаконсультант зі Львова Сергій Петровський погодився, що очікування щодо контрнаступу “трохи завищені”.

“Зараз найбільший страх – це внутрішній хаос і чвари. Люди бояться, що все це може позбавити країну підтримки Заходу, що зараз є ключовим, – сказав він.

  • Згідно з результатами опитування за листопад, загалом близько 55% громадян Сполучених Штатів Америки виступають за виділення коштів на збільшення постачання озброєння Україні у війні проти росіян.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.

Сьогодні, 5 жовтня, російські війська обстріляли три райони Донецької області, внаслідок чого двоє людей загинули та ще шістьох поранено.

У селищі Велентенському на Херсонщині внаслідок російської атаки поранень зазнали жінка та водій швидкої допомоги. 

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт.