На засіданні Ради Україна-НАТО затвердили програму підготовки України до членства в Альянсі

Джерело: Укрінформ

29 листопада під час засідання Ради Україна-НАТО затверджено річну програму, спрямовану на підготовку України до членства в Альянсі.

З такою заявою виступив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у Брюсселі, після завершення засідання.

“Сьогодні ми схвалили амбітну робочу програму на наступний рік. Вона включає енергетичну безпеку, інновації та взаємосумісність”, – зазначив генсек.

Він додав, що на цей час триває трансформація Комплексного пакету допомоги НАТО в багаторічну програму допомоги, щоб “допомогти Україні перейти від радянських часів до обладнання та стандартів НАТО” та “зробити їхні війська повністю взаємосумісними із нашими”.

Столтенберг додав, що на засіданні обговорено шлях України до НАТО, і союзники погодились, що Україна стане членом Альянсу.

“Зараз ми надали рекомендації щодо пріоритетних реформ в Україні, включаючи боротьбу з корупцією, зміцнення верховенства права та підтримку прав людини і прав меншин. Україна зараз ближче до НАТО, ніж будь-коли раніше”, – заявив він.

  • Комісія з питань координації євроатлантичної інтеграції України схвалила проєкт адаптованої Річної національної програми (аРНП) на 2024 рік для представлення стороні НАТО.

Польща сподівається залучити прикордонників і поліцію з Фінляндії, Німеччини та Греції для допомоги у патрулюванні кордону з Білоруссю, заявив 4 липня високопосадовець на тлі зростаючого занепокоєння щодо міграційного тиску.

Прем’єр-міністр Угорщини прагне стати посередником у мирних переговорах після того, як виступив проти підтримки Заходом України під час повномасштабного вторгнення Росії.

4 липня Міністерство оборони США оголосило, що вперше розгорне 48 винищувачів-невидимок F-35A на авіабазі Місава в північно-східній префектурі Японії Аоморі, плануючи зміцнити регіональне стримування зі своїм ключовим союзником.

Більш як третина громадян РФ виправдовує гіпотетичне застосування ядерної зброї у війні проти України.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 4 липня. З початку доби відбулося 130 бойових зіткнень.