Низький соціальний статус підвищує ризик раннього розвитку деменції – дослідження

Джерело: The Guardian

Результати дослідження групи вчених із китайського Хуачжунського університету науки та технологій засвідчили, що люди із низьких соціально-економічних верств більш ніж утричі частіше переживають ранній розвиток деменції – до 65 років.

Як розповіли в агентстві, у дослідженні використали дані UK BioBank про понад 440 тисяч осіб віком від 37 до 73 років у період з 2007 по 2010 рік, а також за 2022 рік.

Для визначення соціально-економічного статусу цих людей науковці зібрали інформацію про їхні доходи, рівень освіти та статус зайнятості. Також враховувався спосіб життя респондентів, зокрема фізична активність, раціон харчування, шкідливі звички (куріння, алкоголь).

Так, аналіз даних свідчить, що в людей із низьким соціально-економічним статусом ризик розвитку раннього порушення когнітивних здібностей виявився втричі вищим, ніж у їхніх однолітків з більш високим статусом.

Примітно, що менш ніж 12% випадків ранньої деменції можна було пояснити факторами способу життя. Це, своєю чергою, вказує на те, що особи з низьким соціально-економічним статусом, які ведуть більш здоровий спосіб життя, не обов’язково знижують ризик розвитку ранньої деменції.

Утім, нездоровий спосіб життя для людини, яка належить до низького соціально-економічного прошарку, підвищує ризик розвитку ранньої деменції на 440%.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.