З «Асканії-Нови» окупанти вивезли до РФ кілька червонокнижних зебр та коней Пржевальського

Джерело: міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець

З асканійського зоопарку загарбники вивезли по декілька особин зебри Чапмана, бізона американського, коней Пржевальського та оленя Давида, порушивши таким чином норми міжнародних природоохоронних конвенцій.

“Окупанти вчергове зухвало порушили норми міжнародних природоохоронних конвенцій. Ворожі пабліки поширюють інформацію, що окупаційна адміністрація парку здійснила незаконний обмін тварин між Біосферним заповідником “Асканія-Нова”, природним біосферним заповідником “Ростовський” та асоціацією зі збереження та відновлення рідкісних та зникаючих видів тварин “Жива природа степу”, – йдеться у дописі.

Зокрема з асканійського зоопарку було вивезено по декілька особин зебри Чапмана, бізона американського, коней Пржевальського та оленя Давида.

Варто зауважити, що всі ці види є червонокнижними та занесені до Червоного списку МСОП зі статусом “зниклий з природи”, “на межі зникнення” та “близький до тих, які знаходяться під загрозою знищення”.

Натомість до зоопарку “Асканія-Нова” були завезені антилопи канна, яки свійські, верблюди двогорбі та один гуанако.

За словами Стрільця, про цю ситуацію вже поінформовані відповідні відомства. Міндовкілля готує повторні ноти до секретаріатів природоохоронних конвенцій: Бернської, Рамсарської, ЮНЕСКО, Боннської Конвенції, Міжнародного союзу охорони природи та секретаріату CITES. Цей крок дозволить надати питанню широкого розголосу на міжнародній арені.

  • У Центра національного спротиву повідомили, що окупаційна адміністрація краде тварин з херсонського заповідника “Асканія-Нова” та перевозить їх в РФ, до краснодарського “Сафарі-парк”.

Служба безпеки України викрила групу осіб, яка планувала провокації в Києві 30 червня, включаючи захоплення Верховної Ради. Групу т.з. “активістів” очолював співзасновник громадської організації, відомої своїми антиукраїнськими акціями з 2015 року.

В Україні триває 859-та доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 543 тисячі осіб.

На думку аналітиків Інституту вивчення війни, захід повинен поспішити надати Україні підтримку, необхідну для проведення контрнаступальних операцій, щоб зруйнувати путінську теорію перемоги і не допустити затягування війни.

Українським військовим вдалося оточити ворога в районі агрегатного заводу у Вовчанську, де перебувають російські десантники.

Воронезька авіабаза Мальшево на півдні РФ у 160 км від кордону з Україною, може бути найважливішою та найбільш вразливою ціллю в Росії. Однак, поки що українські Сили оборони не отримали дозвіл на використання американського озброєння для знищення російських Су-34 на цій авіабазі.