У разі посилення обстрілів РФ вимкнення електрики в Україні будуть тимчасовими – Галущенко

Джерело: Герман Галущенко в етері телемарафону

Міністр енергетики України Герман Галущенко повідомив, що через щоденні атаки енергетичних об’єктів у прифронтових областях в енергосистемі спостерігається незначний дефіцит – до 1%.

Галущенко зауважив, що наразі спостерігається зростання споживання електроенергії, навіть порівняно з аналогічним періодом 2021 року. З огляду на ситуацію, енергетики звертаються до споживачів з проханням економніше споживати електроенергію.

Важливо, щоб люди розуміли: ми – у війні. А тому треба ощадливо використовувати електроенергію, особливо в пікові години, – акцентував міністр.

Водночас він запевнив, що жодних передумов для блекаутів немає. За його словами, єдина загроза для системної аварії в енергосистемі – це атаки росіян.

Але навіть якщо станеться критичний вплив внаслідок атак на енергосистему, блекаути матимуть тимчасовий характер, – зауважив глава відомства.

Зауважимо, 9 грудня в енергетичній системі України зафіксували дефіцит електроенергії, який виник через недостатність генеруючих потужностей.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.