На Запоріжжі викрили церковну хористку УПЦ МП, яка виявилася російською коригувальницею

Джерело: СБУ

У Запорізькій області Служба безпеки України викрила церковну хористку, яка співпрацювала з російською армією в організації повітряних атак. Жінка є дружиною настоятеля місцевого храму УПЦ МП. Про це повідомила СБУ.

За даними слідства, підозрювана передавала координати ЗС РФ для атак на місця базування Сил оборони України поблизу Запоріжжя. Особливий інтерес ворог проявляв до точок тимчасової дислокації українських військових, задіяних у контрнаступальних операціях на Бердянському та Мелітопольському напрямках.

Співробітники СБУ виявили місце перебування російської агентки, затримавши її у власному помешканні поблизу Запоріжжя.

За даними слідства, зловмисниця від самого початку російського вторгнення підтримувала незаконні дії загарбників і сподівалася на захоплення всього південного регіону України, що вона активно обговорювала у телефонних розмовах зі знайомими в Москві.

Пізніше зловмисниця розпочала відстежувати розташування особового складу та військової техніки Збройних сил України на території громади. Зібрану інформацію вона передавала своїм знайомим у Росії через месенджер, які своєю чергою повідомляли представникам місцевих спецслужб.

Під час обшуків у місці проживання затриманої правоохоронці виявили мобільний телефон, який вона використовувала для передачі конфіденційної інформації.

Зловмисниці оголошено підозру за частиною 2 статті 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану). Розслідування злочину продовжується.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.