В ЄС залишилися невикористаними понад 200 млн вакцин від COVID-19 — Politico

Джерело: Politico

У країнах ЄС, попередньо, залишилися невикористаними близько 215 мільйонів доз вакцин проти COVID-19. Видання надало розрахунки на цифрах з 19 європейських країн, але реальна кількість може бути набагато вища.

Наприкінці 2020 року європейські країни спільно придбали 1,5 мільярда доз вакцини із розрахунком три щеплення на кожну людину.

У ЗМІ наголосили, що уряди, серед яких Франція, що є з другою за чисельністю населення країною ЄС, неохоче розкривають масштаби відходів. Утім Німеччина навела дані станом на червень 2023 року — на складах було ще 120 мільйонів вакцин.

З того часу виробники вакцин представили нові версії, що адаптовані до останніх варіантів коронавірусу. Тому старі вакцини стали застарілими та, швидше за все, їх викинуть.

Politico оцінило вартість 215 мільйонів вакцин у понад 4 мільярди євро на основі на ціни на вакцини, які повідомляються в ЗМІ — 19,39 євро.

Найбільший контракт ЄС укладав з компанією Pfizer і BioNTech — на 1,1 мільярда доз. Здебільшого вакцини було придбано на піку пандемії у 2021 році, коли ЄС, США та Велика Британія намагалися забезпечити обмежену кількість доз.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.