«Блокада наших кордонів – це не бізнес під час війни, це – виживання», – Зеленський

Джерело: Букви

Коментуючи ситуацію на українсько-польському кордоні, президент Володимир Зеленський заявив, що сподівається на розблокування пунктів пропуску новим польським урядом.

За його словами, з квітня по вересень було “дуже складно”, оскільки Україна втратила сотні мільйонів доларів, частину урожаю та почала втрачати політичні відносини.

“Я захищаю інтереси своєї держави під час війни. Зрозумійте, у нас заблоковане Чорне море. У нас були проблеми зі Словаччиною, з Угорщиною, з Румунією, і тепер у нас проблема з нашим найближчим сусідом – Польщею. Я вірю, що новий польський уряд розблокує кордон,” – сказав глава держави.

Нагадаємо, що 11 грудня пункт пропуску “Дорогуськ-Ягодин” ненадовго відкрився для автоперевізників, проте, 12 грудня його знову закрили, оскільки вантажівка перекрила дорогу.

13 грудня міністр інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що найбільший пункт пропуску на українсько-польському кордоні “Ягодин-Дорогуськ” остаточно розблоковано, і він вже пропустив сотні вантажівок.

18 грудня польські перевізники знову заблокували рух вантажівок на пункті пропуску “Дорогуськ – Ягодин”. Таким чином протестувальники почали нову акцію протесту.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.