Дуда: «Вступ України до ЄС та НАТО надзвичайно важливий для Польщі»

Джерело: Укрінформ з посиланням на виступ польського президента на засіданні Радбезу Польщі за участі нового складу Ради міністрів країни

Президент Польщі Анджей Дуда закликав владу країни спільно діяти задля реалізації членства України в ЄС та НАТО. Він зауважив, що це відповідає національним інтересам Польщі.

Для нас надзвичайно важливим є питання євроінтеграції України з двома міжнародними структурами – ЄС і НАТО, – мовив Дуда.

Він також додав, що це є важливим моментом для українського суспільства, морального духу українського війська, і процесу відбудови України.

Очільник Польщі висловив сподівання, що його країна візьме активну участь у відбудові з “користю для польського бізнесу і для сусідських відносин з Україною”.

Водночас наголосив, що відносно безпеки надзвичайно важливим є питання майбутнього членства України в НАТО. Він назвав рішення, яке міг би ухвалити Альянс на саміту у Вашингтоні в середині наступного року, “безцінним”.

Дуда пояснив, так посувається східний фланг НАТО у цій частині польського кордону на схід від Польщі, що має очевидне значення з точки зору безпеки країни. Окрім цього, наголосив, що так Альянс отримує чергового сильного військового члена, а країни – партнера. І додав, що сьогодні українська армія – “без сумніву, одна з найкращих у світі”.

Президент Польщі запевнив, що активно діятиме в напрямку підтримки європейської і євроатлантичної інтеграції України.

Раніше стало відомо, що Анджей Дуда призначив скликати засідання Раду безпеки країни, на якому обговорюють питання безпеки, пов’язані з ситуацією на полі бою в Україні, аспект міжнародної безпеки та можливості підтримки Збройних сил України. Зауважувалося, що на зустрічі також має бути присутній новий прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, котрий закликав до повної мобілізації Заходу для допомоги Україні у повномасштабній війні.

  • 11 грудня Сейм обрав Дональда Туска новим прем’єр-міністром Польщі. За це проголосувало 248 польських депутатів, проти – 201.
  • Дональд Туск – лідер опозиційної політсили Польщі “Громадянська коаліція” – прокоментував блокаду українських вантажівок польськими перевізниками. Зокрема Туск звинуватив уряд Польщі у бездіяльності та закликав зупинити протест.
  • Анджей Дуда запевнив Україну у непохитній підтримці поляків у боротьбі з російським агресором. Він наголосив на підтримці на шляху до Європейського Союзу і НАТО.

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.

Цього тижня три українські атомні станції уклали угоди на зведення захисних споруд. Попри те, що Хмельницька — це найменша АЕС в Україні (має в експлуатації 2 енергоблоки), витрати на її захист сягнуть 1,7 мільярда гривень. Це найбільша сума серед усіх станцій.

Улітку 2024 року російські окупанти стратили чотирьох українських військових на території агрегатного заводу у Вовчанську за наказом командування.

Командування 123 бригади територіальної оборони проведе розслідування обставин загибелі командира 186 окремого батальйону Ігоря Гриба, який, як повідомляється, вчинив самогубство під час бойового завдання на Вугледарському напрямку.

Українські військові успішно вдарили по трьох командних пунктах російської армії, про що повідомив Генеральний штаб ЗСУ.