Верховний суд США відмовився прискорити розгляд справи про імунітет Трампа

Джерело: CNN

Верховний суд відхилив прохання спецпрокурора Джека Сміта прискорити розгляд справи щодо того, чи має експрезидент США Дональд Трамп імунітет від федерального переслідування за події 6 січня 2021 року, коли його прибічники здійснили напад на Капітолій.

Як розповіли в агентстві, судді, відхиливши запит Сміта, відмовилися фактично обійти апеляційний суд нижчої інстанції, щоб прискорити остаточне рішення щодо кримінальної недоторканності Трампа перед судом, початок якого заплановано на березень.

“Обидві сторони все ще матимуть можливість оскаржити рішення Окружного апеляційного суду округу Колумбія у Верховному суді, але цей крок суду є великою перемогою Трампа, чия стратегія включала в себе затягування кримінальної справи”, – йдеться в матеріалі.

Прокурори занепокоєні, що судовий розгляд цього питання може відкласти початок суду над Трампом після президентських виборів 2024 року.

ДОВІДКОВО. 6 січня 2021 року у Вашингтоні прихильники Дональда Трампа вийшли на протести проти результатів президентських виборів, на яких здобув перемогу Джо Байден. Під час акції протесту відбулися сутички з правоохоронцями, невідомі змогли прорватися через правоохоронців до будівлі Капітолію.

Через інцидент засідання довелося зупинити, а будівлю Конгресу закрили на вхід і вихід. Після перерви в засіданні Конгрес все ж затвердив перемогу Байдена у президентських виборах. Він отримав 306 голосів колегії виборців, при необхідних 270. Трамп отримав 232 голоси.

Унаслідок протестів загинули п’ятеро осіб, серед яких – поліціянти. Півсотні правоохоронців зазнали поранень, декілька офіцерів – важкі. На протестах було затримано близько 70 осіб. Згодом в США розпочалися суди у справі про штурм Капітолію.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.