Мавпи пам‘ятають своїх друзів понад 20 років – дослідження

Джерело: CNN

Результати дослідження, проведеного американськими вченими, засвідчили, що людиноподібні мавпи можуть впізнавати своїх друзів, яких не бачили десятиліттями.

Зокрема, шимпанзе та бонобо здатні впізнавати на фотографіях колишніх товаришів по групі більше ніж через 25 років після того, як востаннє бачили їх вживу. При цьому фотокартки старих друзів викликають яскраво виражену позитивну реакцію.

За словами одного з авторів роботи, Крістофера Крупеньє з Університету Джона Хопкінса, на дослідження його надихнуло те, що мавпи впізнавали його навіть через кілька років після їхньої останньої зустрічі.

Для перевірки цього спостереження Крупеньє спільно з антропологинею та психологинею з Каліфорнійського університету Лорою Льюїс використовували фотографії мавп, які померли або залишили групи в зоопарку Единбурга в Шотландії, зоопарку Планкендаль у Бельгії та заповіднику Кумамото в Японії.

Так, група обрала детальні фото мавп, яких їхні “співмешканці” не бачили протягом від дев’яти місяців до 26 років, і виявила, які стосунки були між тваринами.

Далі вчені давали приматам дві фотографії: одну – знайомої мавпи, а іншу – незнайомої, і за допомогою неінвазивного пристрою стеження за очима виміряли, куди і як довго вони дивилися.

Результати засвідчили, що мавпи “значно довше” дивилися на тих, кого вони знали, незалежно від того, скільки часу минуло з їхньої останньої зустрічі, і ще довше – на тих, з ким вони товаришували.

Президент Чехії Петр Павел, колишній генерал НАТО, котрий активно виступає на підтримку України, зауважив, що Київ має погодитися з тим, що деякі території можуть залишатися під контролем Росії, принаймні “тимчасово”.

Російський уряд планує вкотре збільшити витрати бюджету на армію, щоб сплатити рахунок за війну в Україні, яка вже обійшлася російським платникам податків у 22 трильйони рублів.

Фахівці Державної аудиторської служби України в результаті аудиту фінансової діяльності комунального підприємства “Київський метрополітен” з’ясували, що результатом діяльності недоброчесного підрядника АТ “Київметробуд” став прострочений борг у 4 млрд грн, відтермінування будівництва важливої транспортної артерії столиці та подорожчання на 8 млрд грн.

Медіаекспертка та виконавча директорка Національної Асоціації Медіа Катерина М’яснікова вказує на зростання самоцензури серед українських медіа під час війни. За її словами, деякі важливі теми, зокрема корупція, не висвітлюються в повному обсязі, аби не підірвати єдність суспільства та не створювати негативного впливу на державні інститути.

19 вересня у Бруклінському центрі театральних досліджень (BCTR) відбулися благодійні театральні читання Diary of War: Women. Американські акторки прочитали історії семи українок, котрі розповідали про свій досвід переживання повномасштабного російського вторгнення для документального подкасту культурної активістки Дарʼї Коломієць Diary of War. Спеціальною гостею події стала співачка й бандуристка Марина Круть. Ініціатива зібрала понад 11 тисяч доларів для добровольчого медичного батальйону “Госпітальєри”.