До Росії надходять заборонені технології через Китай та Марокко – NYT

Джерело: The New York Times

Після запровадження європейських санкцій Росія звернулися до країн, які зайняли нейтральну позицію щодо війни проти України, таких як Марокко та Туреччина, і використовує їхні порти для отримування необхідних товарів, які потім перевантажують на інші кораблі, що прямують до РФ.

Як пояснили у виданні, потім заборонені технічні продукти стали доступними для покупки у відомих постачальників і на простих у використанні сайтах електронної комерції, таких як Nag.

“Гнучкість була найважливішою. У щотижневих електронних листах російські торгові посадовці ділилися порадами про те, які порти будуть перевозити товари, хто торгуватиме в рублях і де можна ремонтувати кораблі під російським прапором, свідчать документи. Якщо один постачальник перестав продавати, вони знайшли іншого. Якщо судноплавний шлях переривався, переходили нові”, йдеться в матеріалі.

За словами джерел видання, які посилаються на економістку Еліну Рібакову, недостатні державні слідчі в США і Європі не можуть встигати за часто тіньовим потоком товарів.

У зв’язку з цим, торговому офісу Росії у Марокко вдалося допомогти російським компаніям відновити свої позиції, зокрема московському постачальнику обладнання для біометричного спостереження ProSoft.

Представники марокканського державного порту Tanger Med зазначили, що орендували простір судноплавним компаніям і “не володіють інформацією та не несуть відповідальність” за судна, які рухаються через комплекс.

“ProSoft також підтримував постачання західних технологій, включаючи мікрочіпи від Texas Instruments, Intel і NXP, за допомогою маловідомої компанії з металобрухту, зареєстрованої в Касабланці, Марокко. Аналіз пропозицій ProSoft виявив майже 300 продуктів для продажу, які містять чіпи Intel, а також компоненти, виготовлені Nvidia та штучним інтелектом. оптимізований комп’ютерний чіп, розроблений Google”, – мовиться в повідомленні.

При цьому вказано, що на маловідомих російських сайтах електронної комерції, таких як Nag, OCS Distribution, 3Logic Distribution і 4Telecom, виставлені на продаж складні технології від великих американських і європейських виробників телекомунікацій, таких як Cisco, HP, Juniper, Ericsson і Nokia.

Посилаючись на дані некомерційної організації Silverado Policy Accelerator, яка вивчає російські торговельні шляхи, журналісти зазначили, що Китай і Гонконг постачали 85 відсотків напівпровідників, імпортованих до Росії з березня 2022 року по вересень 2023 року, порівняно з 27 відсотками до конфлікту.

Наводячи приклад, у виданні розповіли про телекомунікаційну компанію Convex, якій потрібно було шукати американське обладнання для розвідувальної служби РФ. Так, компанії легко вдалося отримати потрібні товари через маловідомий російський сайт електронної комерції Nag. Обладнання встановили в офісі Федеральної служби безпеки Росії в Єкатеринбурзі.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Протягом минулої доби, 17 жовтня, на фронті зафіксували 210 бойових зіткнень. Росіяни активно обстрілюють позиції українських захисників, зокрема, залучивши близько 1450 дронів-камікадзе. 

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.