«Пізно почали щось робити»: Ігнат про виготовлення озброєння в Україні

Джерело: інтерв’ю Юрія Ігната для Курбанова LIVE

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів, що український оборонно-промисловий комплекс занадто пізно почав займатись розробкою вітчизняного озброєння і тому його фактично немає в України.

Ігнат повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення РФ випустила по Україні понад 7000 ракет, частина з яких – українські ракети, які колись влада передала Росії, аби розплатитись за газ.

Він додав: якби Україна мала таку кількість ракет, то вона б завдала ударів по аеродромах, з яких РФ атакує українські міста.

“Але, на жаль, ми не маємо засобів. Все, що нам залишили після роззброєння України, при різній владі, це “Точка У” з дальністю 120 км і то в обмеженій кількості”, – зауважив Ігнат.

Вся інша зброя, зокрема ракети Х-22, передали Росії. Триста цих ракет окупанти випустили по Україні, зокрема такою ракетою був атакований ТЦ у Кременчуку влітку 2022 року. Також Україна свого часу віддала РФ і стратегічні бомбардувальники Ту-160 та Ту-95, наголосив речник.

“Ми це все віддали. І ми сьогодні стикнулись от з проблемою, що у нас цього всього немає, маючи величезний оборонно-промисловий комплекс. Понад 250 підприємств оборонки української фактично нічого, з часів незалежності, за 30 років не запропонували такого… Хіба зараз почали виготовляти певну продукцію”, – додав речник.

Зокрема мовиться про ракети “Нептун”, однак, додав Юрій Ігнат, їх дуже обмежена кількість.

Водночас українська ОПК так і не виготовила “Грім” (оперативно-тактичний ракетний комплекс), також незрозуміла ситуація з виготовленням танків.

“Тому, пізно ми почали зараз щось робити. Дуже сподіваюсь, що зараз у колаборації з західними партнерами буде щось виходити. Що їхні потужності і наші технології – або навпаки – спільне виробництво цього допоможе і боєприпасами, і технологіями, і головне дронами”, – сказав Ігнат.

  • Міністр оборони України Рустем Умєров під час наради, проведеної разом із міністром з питань стратегічних галузей промисловості Олександром Камишіним закликав українських виробників озброєння до посилення співпраці за чіткими, зрозумілими правилами.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Служба порятунку ведмедів Аппалачі (ABR), розташована неподалік від національного парку Грейт-Смокі-Маунтінс у штаті Теннессі (США), виявила вбитого чорного ведмедя, який намагався поїсти млинців на узбіччі дороги.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Представник охорони здоров’я Канади повідомив, що дитина померла від сказу після того, як прокинулася через кажана у своїй спальні.

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.