Що робити, якщо ви опинилися під завалами: поради рятувальників

Джерело: Головне управління ДСНС у Рівненській області у Facebook

У зв’язку з тим, що останніми днями росіяни посилили масовані атаки по Україні — рятувальники надали поради, як діяти, якщо ви опинилися під завалами.

У разі потрапляння під завали під час бойових дій, важливо дотримуватися таких рекомендацій:

  • Залишайтеся спокійними, пам’ятайте, що рятувальні служби вже в дорозі до місця події;
  • Використовуйте голос або світлові сигнали з мобільного телефону, щоб привернути увагу;
  • У періоди “хвилин тиші”, які влаштовують рятувальники, активно подавайте голосові та світлові сигнали;
  • Якщо вас притиснуло, починайте масажувати тіло вище затиснутої частини, якщо звільнення неможливе;
  • Не рухайте конструкції, такі як перекриття або балки, щоб не спричинити додаткове обвалення. Уникайте спроб самостійно розбирати завали навколо себе.

Крім того, зберігайте енергію, оскільки є ризик, що допомоги треба буде чекати довго. Якщо у вас є доступ до води або їжі — використовуйте їх економно. Слухайте будь-які звуки, які можуть вказувати на рухи рятувальників або зміни у структурі завалів.

Європейський Союз розглядає можливість зміни системи військової підтримки України у відповідь на вето Угорщини, яка має проросійську позицію. Очікується, що 9 жовтня відбудеться політична домовленість між послами ЄС щодо надання Україні 50 мільярдів євро допомоги, отриманих від заморожених активів РФ.

Внаслідок стрілянини на автовокзалі Беер-Шеви (Ізраїль) нападник вбив офіцерку прикордонної поліції та поранив щонайменше десять осіб. Інцидент стався в неділю вдень, коли терорист відкрив вогонь у центральному McDonald’s.

Німеччина схвалила значні обсяги продажу зброї для Туреччини, що знаменує зміну в тенденціях відносин між двома країнами після кількох років “холодної” співпраці.

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс здійснив неанонсований візит до України, відвідавши Харків у неділю, 6 жовтня. Місто, яке регулярно зазнає обстрілів з боку Росії, стало ключовою частиною його поїздки.

У понеділок, 7 жовтня, в Україні не очікуються стабілізаційні відключення світла. Проте українців закликають обмежити використання потужних електроприладів.