На Київщині від дифтерії померла жінка: це перший летальний випадок за 2023 рік

Джерело: Центр громадського здоров’я МОЗ України 

У Київській області 73-річна жінка померла від дифтерії, зокрема через ускладнення, що виникли внаслідок хвороби.

29 грудня 2023 року хвору шпіталізували до лікарні, проте її життя не вдалось врятувати через довготривале самолікування й ускладнення, що виникли внаслідок хвороби. Також з’ясовано, що у померлої відсутні щеплення.

Важливо пам’ятати, що щеплення від дифтерії мають отримувати не тільки діти, але й дорослі – кожні 10 років. Вакцина проти дифтерії АДП-м містить також протиправцевий компонент.

За 11 місяців 2023 року, відповідно до Календаря профілактичних щеплень, ревакцинацію від дифтерії отримало лише 47,8% від запланованої кількості дорослих осіб, що є недостатнім.

Щеплення вакциною АДП-м є безоплатними.

Фахівцям Київського обласного центру контролю та профілактики хвороб під час проведення епідрозслідування цього летального випадку вдалось встановити осіб, які контактували з померлою. Це двоє односельців та 11 медичних працівників. Зараз за контактними встановлено медичне спостереження, відібрано зразки для лабораторного дослідження.

У Центрі громадського здоров’я МОЗ зазначили, що це перший летальний випадок від дифтерії за 2023 рік.

Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту. Джерелом інфекції є хвора людина чи носій дифтерійної палички Corynebacterium diphtheriae, які виділяють токсигенні штами збудника.

Інкубаційний період захворювання – від 3 до 10 днів. Перебіг хвороби залежить від локалізації патологічного процесу, його поширеності, обтурації дихальних шляхів, наявності та характеру ускладнень, супутніх захворювань та приєднання вторинних інфекцій.

Серед найпоширеніших проявів хвороби: 

  • біль у горлі;
  • підвищена температура, лихоманка;
  • набряк слизової оболонки ротоглотки;
  • наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу;
  • набряк шиї;
  • збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів.

Захворювання також може викликати ускладнення, зокрема: 

  • блокування дихальних шляхів;
  • інфекційно-токсичний шок;
  • пошкодження серцевого м’яза (міокардит);
  • ураження нервової системи;
  • нефрозонефрит;
  • легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію).

Усі хворі на дифтерію, незалежно від її клінічної форми і ступеня тяжкості, підлягають невідкладній обов’язковій госпіталізації до інфекційного стаціонару.

Запобігти небезпечним ускладненням можна завдяки вакцинації дітей згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, і ревакцинації дорослих кожні 10 років.

Діти мають отримати 6 щеплень від дифтерії: у перші 2,4,6, 18 місяців життя та у 6 й 16 років.

Вакцинація, як і перенесене захворювання, вже через рік-півтора не гарантує захисту від інфікування та захворювання, але у правильно щеплених недуга матиме набагато легший перебіг, ніж у тих, хто не має щеплень. Тому Центр громадського здоров’я рекомендує вчасно здійснювати як вакцинацію, так і ревакцинацію.

Українські захисники, які воюють на Донеччині, взяли у полон кількох російських військових, серед яких був єгиптянин.

Камала Гарріс, кандидатка від Демократичної партії на пост президента США, змінює стратегію кампанії, намагаючись залучити більше чоловіків-виборців і республіканців.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив, Президент України Володимир Зеленський допоміг почати війну з Росією.