Британські розвідники повідомили, як Кремль допомагає москвичам уникнути мобілізації

Джерело: Міноборони Великої Британії

Британські розвідники зауважили, що у Кремлі придумали спосіб, який допомагає чоловікам із Москви уникати мобілізації на війну в Україні.

Фахівці нагадали, що у листопаді 2022 року президент РФ Володимир Путін схвалив створення Сил безпеки уряду Москви (СБУМ) – нової організації для охорони столичної інфраструктури.

А вже з липня 2023 року СБУМ набули більш воєнізованого характеру. Зокрема їм дали дозвіл на використання вогнепальної зброї. Ймовірно, до лав СБУМ приєдналось декілька тисяч осіб, тоді як планувалось залучити 15 000 осіб.

“СБУМ є ще одним прикладом давньої російської традиції – “парамілітаризації” – поширення збройних військових організацій поза регулярними військами. Однак, наймовірніше, СБУМ посилено у відповідь на занепокоєння щодо готовності сил безпеки Москви до протистояння з ПВК “Вагнер”, які йшли на Москву у червні 2023 року”, – зауважили фахівці.

Окрім цього, вступ до лав СБУМ дає можливість москвичам добровільно піти на “вітчизняну” службу, уникаючи участі у війні в Україні.

“Меру Москви Сергію Собяніну вдалось обмежити прямий вплив війни на відносно заможне населення російської столиці. Більшість російських втрат в Україні – вихідці з бідніших регіонів РФ”, – резюмували розвідники.

  • За інформацією української розвідки, військове командування РФ не дає дозволу на лікування своїх армійців, які зазнали легких поранень у війні проти України.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.