Найближчими тижнями війська РФ можуть активізуватись для захоплення Куп’янська – ISW

Джерело: Інститут вивчення війни

Аналітики ISW вважають, що найближчими тижнями російські окупанти можуть активізувати зусилля для наступу та нової окупації Куп’янська на Харківщині.

Фахівці зауважили, що окупанти можуть перекинути на вказаний напрямок сили, які менш деградовані у порівнянні з угрупованнями на інших ділянках фронту на сході України.

“Схоже, що російські війська мають сприятливі умови для активізації операцій на Куп’янському напрямку (район Харківсько-Луганської області) з наміром досягти територіальних здобутків у районах, які є більш значущими в оперативному відношенні, ніж інші райони, які зараз намагаються захопити російські війська”, – наголосили в ISW.

Фахівці нагадали, що за даними українських військових, взимку 2024 РФ спробу захопити Куп’янськ і Борову (35 км на захід від Сватового).

Якщо окупантам це вдасться, то ЗСУ будуть змушені відійти від позицій на східному березі річки Оскіл у Харківській області, що дасть змогу російській армії надалі настати на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна.

Водночас експерти вважають, що темп російських операцій на Куп’янському напрямку та очевидна конфігурація російських сил в окупованих Луганській і Харківській областях загалом не вказує на загрозу наступальних зусиль Росії по всій лінії Куп’янськ-Лиман (район Харків-Луганськ-північно-східна частина Донецької області).

“Ймовірно, російські війська не накопичили достатньо сил у Бєлгородській області, щоб підтримувати початок широкомасштабних наступальних операцій в інших частинах північної чи північно-східної Харківської області на момент написання цієї статті”, – наголосили фахівці.

Експерти також додали, що українські офіційні особи публічно не повідомляли про раптове нарощування російських сил на Куп’янському напрямку, що вказує на неминучість широкомасштабного наступу з метою просування до річки Оскіл.

“Схоже, що російські сили поступово відновили підрозділи, які сильно деградували під час українського контрнаступу у вересні 2022 року та невдалого наступу Росії взимку-навесні 2023 року, і російське командування, ймовірно, має намір ці відносно добре відпочили та відновлені підрозділи для посилення локалізованих наступальних операцій, які російські війська почали в області в жовтні 2023 року”, – мовиться у звіті.

Фахівці вважають, що російські війська, які діють на Куп’янському напрямку, ще не спрямували значних сил для поточних наступальних операцій у цьому районі, тому змогли витримати локальні наземні атаки, не зазнавши втрат, подібних до тих, яких російські сили зазнали під час операцій навколо Авдіївки та в південній частині України.

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки Leopard, ракети до системи ППО IRIS-T SLM та гаубиці Panzerhaubitze.

Володимир Зеленський презентував українцям план перемоги України над РФ. Українці та партнери відреагували критично. 

Президенту більше не вірять та публічно критикують навіть ті, хто ще рік тому наголошував на необхідності утриматися до нашої перемоги. Поглянемо на ключові пункти плану, які розчарували українців.

17 жовтня у Брюсселі Президент Володимир Зеленський спільно з прем’єр-міністром Грецької Республіки Кіріакосом Міцотакісом підписали Угоду про співпрацю у сфері безпеки. Зокрема Греція зобов’язалася надавати додаткові ресурси для прискорення підготовки українських пілотів і технічного персоналу для літаків F-16.

Станом на 16:00 четверга, 17 жовтня, з початку доби по всій лінії фронту відбулося понад 120 бойових зіткнень. Ворог особливо активний на Покровському та Курахівському напрямках. 

Міністерство оборони США оголосило деталі додаткової безпекової допомоги Україні на 425 мільйонів доларів, про яку раніше повідомив глава Білого дому Джо Байден у розмові з президентом Володимиром Зеленським.