Вода у пляшках може містити у десятки разів більше пластику, ніж вважалось раніше

Джерело: CNN

У новаторському дослідженні науковці виявили, що вода у пляшках, що продається в магазинах, може містити в 10-100 разів більше частинок пластику, ніж передбачалося раніше. Адже наночастинки настільки дрібні, що їх неможливо побачити під мікроскопом.

За даними експертів, деякі частини нанопластику настільки малі. що можуть мігрувати через тканини шлунково-кишкового тракту або легенів у кровотік, поширюючи потенційно шкідливі синтетичні хімічні речовини по всьому тілу та в клітини.

Згідно з новим дослідженням, один літр води — еквівалент двох бутильованих вод стандартного розміру — містить у середньому 240 000 пластикових частинок із семи типів пластику, з яких 90% ідентифіковано як нанопластик, а решта — мікропластик.

Мікропластик — це полімерні фрагменти розміром від менш як 5 міліметрів до 1/25 мікрометра. Все, що менше, є нанопластиком, який повинен вимірюватися мільярдними частками метра.

Нове відкриття підтверджує давні поради експертів пити воду з-під крана зі скляних або нержавіючих місткостей, щоб зменшити вплив. Ця порада також поширюється на інші харчові продукти та напої, упаковані в пластик.

“Люди не думають, що пластик втрачає частинки, але це так. Майже так само , як ми постійно втрачаємо клітини шкіри, пластик постійно втрачає маленькі шматочки, які відколюються, наприклад, коли ви відкриваєте пластиковий контейнер для свого купленого в магазині салату або сиру, загорнутого в пластик”, — сказала Шеррі Мейсон, директорка зі сталого розвитку Penn State Behrend в Ері, штат Пенсільванія.

У новому дослідженні фахівці з Колумбійського університету представили нову технологію, яка може бачити, підраховувати та аналізувати хімічну структуру наночастинок у бутильованій воді.

Вони виявили, що фактична кількість пластикових шматочків у трьох популярних марках води, що продається в Сполучених Штатах, становить від 110 000 до 370 000, якщо не більше. (Автори відмовилися згадувати, які саме марки бутильованої води вони вивчали.)

Експерти кажуть, що нанопластик є найбільш тривожним типом пластикового забруднення для здоров’я людини. Це тому, що дрібні частинки можуть проникати в окремі клітини та тканини основних органів, потенційно перериваючи клітинні процеси та відкладаючи хімічні речовини, що порушують роботу ендокринної системи.

Хімічні речовини можуть потрапити у печінку, нирки та мозок і навіть через плаценту потрапити до ненародженої дитини.

Під час досліджень вагітних мишей дослідники виявили пластикові хімікати у мозку, серці, печінці, нирках і легенях дитини, що розвивається, через 24 години після того, як вагітна мати проковтнула або вдихнула пластикові частинки, сказала співавторка дослідження Фібі Степлтон, доцентка кафедри фармакології та токсикології в Фармацевтичній школі Ернеста Маріо Університету Рутгерса в Піскатавеї, Нью-Джерсі.

На додаток до хімічних речовин і токсичних металів, які можуть міститися в пластмасі, ще одна відносно невивчена сфера полягає в тому, чи сам пластиковий полімер також шкодить організму.

Що відбувається, коли пластиковий полімер і хімічні речовини, що руйнують ендокринну систему, потрапляють у клітини організму? Чи залишаються вони всередині організму, сіючи хаос, порушуючи або пошкоджуючи клітинні процеси, чи організму вдається їх вигнати?

“Ми знаємо, що ці мікрочастинки потрапляють в організм, і ми знаємо, що навіть більший відсоток менших наночастинок потрапляє в клітини, але ми не знаємо точно, куди вони йдуть у клітині або що вони роблять. І ми не знаємо, чи вони повертаються звідти”, — сказала Степлтон.

Проте нова технологія добре підходить для аналізу зразків людських тканин і незабаром повинна дати деякі відповіді.

  • Куріння, як відомо, завдає шкоди легеням, однак, нещодавнє дослідження підтвердило, що воно також шкідливе для вашого мозку. Дослідники зі Школи медицини Вашингтонського університету у Сент-Луїсі, штат Міссурі, проаналізували сканування мозку, історію куріння та генетичний ризик 32 094 учасників європейського походження з бази даних Biobank Великої Британії.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Служба порятунку ведмедів Аппалачі (ABR), розташована неподалік від національного парку Грейт-Смокі-Маунтінс у штаті Теннессі (США), виявила вбитого чорного ведмедя, який намагався поїсти млинців на узбіччі дороги.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Представник охорони здоров’я Канади повідомив, що дитина померла від сказу після того, як прокинулася через кажана у своїй спальні.

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.