Перші 10 родин отримали компенсації за знищене росіянами житло і вже придбали нерухомість

Джерело: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Перші десять українських родин отримали компенсації за знищене росіянами житло і вже придбали собі нерухомість.

Серед них – родини із Київщини та Донеччини, які обирали як квартири, так і житлові будинки.

За словами міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова, щодня збільшується кількість поданих та опрацьованих заявок, щодня укладаються нові угоди купівлі-продажу. Так само збільшується кількість нотаріусів, які можуть укладати такі угоди з використанням сертифікатів. Зараз їх 677 – їх імена та регіон розташування можна знайти за посиланням.

Зокрема, у відомстві наголосили, що людина вільна у виборі регіону, де вона може придбати нову нерухомість, а також у типі нерухомості. Це може бути квартира, будинок або інвестиція в житло. Також людина вільна у виборі нотаріуса, з яким працювати.

Тож у випадку, якщо хтось навʼязує – забудовника, розробника або іншого продавця нерухомості, наполягає на зверненні до конкретного нотаріуса або якогось посередника – негайно звертайтеся до:

  • гарячої лінії з питань запобігання корупції Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури: (044) 351-48-00;
  • урядового контактного центру: 1545;
  • правоохоронних органів – Національної поліції 102 та на спеціальну лінію НАБУ – 0 800 213 200.

Водночас тривають виплати державної грошової допомоги на термінові та капітальні ремонти. Більш ніж 35 тисяч родин вже отримали сукупно більш ніж 3 мільярди гривень. Ці гроші витрачено виключно для придбання будівельних матеріалів або послуг.

Для отримання або компенсації на придбання житлового сертифіката або державної грошової допомоги за програмою “єВідновлення” – необхідно подати інформаційне повідомлення через застосунок або портал “Дія”, а також через Центри надання адміністративних послуг. Далі необхідно дочекатися комісії органу місцевого самоврядування (ОМС), яка зафіксує пошкодження та руйнування. Комісія за спеціальною формулою або чек-листом розрахує розмір виплати.

Наступний етап програми – виплати тим, хто бажає відновити будинок на власній земельній ділянці. Очікується запуск у найближчі 2 місяці.

Також у лютому зʼявляться перші результати експериментального обстеження знищеного житла на тимчасово окупованих територіях.

Війська РФ прорвалися на південь від Селидового до села Вишневе. Якщо вони його захоплять, можуть частково оточити Селидове. Аналітики наголосили, що захоплення Селидового наблизило б російські війська до головної мети — Покровська.

Український захисник, ветеран російсько-української війни Олександр Будько на псевдо “Терен”, котрий зазнав складного поранення на фронті, у результаті якого йому ампутували обидві нижні кінцівки до колін, у своєму зверненні розкритикував надмірну бюрократію при отриманні необхідних протезних комплектуючих. Попри обіцянки влади, система залишається складною та знеособленою, вимагаючи від ветеранів додаткових зусиль для отримання допомоги.

Начальник Служби відновлення і розвитку інфраструктури у Київській області Руслан Ничік повідомив, що у регіоні відбудували ще один зруйнований російськими військами міст.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак на запитання щодо ситуації із корупцією в Україні заявив, що, мовляв, це так Росія намагається заплямувати імідж української влади.

Українці змушені змінювати харчові звички та економити на продуктах внаслідок війни. Згідно з дослідженням, майже половина українців (49%) повідомляє про зміни у своїх харчових звичках з початку повномасштабного вторгнення.