Попри застереження міжнародних партнерів: Ольгу Піщанську обрали головою Рахункової Палати

Джерело: народні обранці Ярослав Железняк (“Голос”) та Ірина Геращенко (“Європейська Солідарність”)

10 січня Верховна рада проголосувала за призначення Ольги Піщанської на посаду голови Рахункової Палати. Її кандидатуру підтримало 252 нардепи.

Ярослав Железняк наголосив, що Піщанську – яка до цього обіймала посаду очільниці АМКУ – не рекомендували обирати головою Рахункової Палати міжнародні партнери.

“Я, звичайно, не голосував (тобто червоною). Нагадаю, це питання було ще в порядку денному 21-го грудня минулого року, але тоді не вистачило голосів”, – зазначив Железняк.

Він також опублікував результати голосування за призначення Піщанської за фракціями:

  • Слуга народу – 180;
  • Європейська Солідарність – 0;
  • Батьківщина – 13;
  • Платформа за життя та мир – 17;
  • За майбутнє – 10;
  • Голос – 0;
  • Довіра – 15;
  • Відновлення України – 10;
  • Позафракційні – 7.

Прокоментувала обрання Ольги Піщанської і співголова фракції “Європейська Солідарність” Ірини Геращенко, яка назвала це голосування “ганьбою” та “кумівством”.

“ВР голосами слуг, ОПЗЖ і груп призначили головою Рахункової Палати подругу президента і його сусідку з Кривого Рогу Ольгу Піщанську”, – зазначила нардепка.

Вона додала, що “Євросолідарність” голосувала проти, і зазначила, що засідання Ради почалось із сигнального голосування.

“Переживали, чи є голоси. Та зігнали слуг і своїх сателітів на це голосування. Попри заяви послів країн G7 щодо незалежності Рахункової, Стефанчук і Ко на це наплювали. Слуги відразу побігли з подругою Зеленського фотографуватися”, – резюмувала Геращенко.

Зауважимо, 19 грудня посли країн G7 застерегли від намірів Ради призначити членів Рахункової палати до завершення її реформи. Пояснивши, що до ухвалення закону про реформу такі призначення підірвали б довіру до інституції, що відповідає за нагляд за міжнародною допомогою.

Реформування Рахункової палати — це шанс показати світу, що Україна добре розпоряджається міжнародною допомогою і ресурсами власних громадян… Призначення нового керівництва має відбуватися тільки після ухвалення законодавства, що забезпечує прозорий й заснований на заслугах конкурс із належною перевіркою кандидатів, — мовилося у повідомленні послів групи G7.

Війська РФ прорвалися на південь від Селидового до села Вишневе. Якщо вони його захоплять, можуть частково оточити Селидове. Аналітики наголосили, що захоплення Селидового наблизило б російські війська до головної мети — Покровська.

Український захисник, ветеран російсько-української війни Олександр Будько на псевдо “Терен”, котрий зазнав складного поранення на фронті, у результаті якого йому ампутували обидві нижні кінцівки до колін, у своєму зверненні розкритикував надмірну бюрократію при отриманні необхідних протезних комплектуючих. Попри обіцянки влади, система залишається складною та знеособленою, вимагаючи від ветеранів додаткових зусиль для отримання допомоги.

Начальник Служби відновлення і розвитку інфраструктури у Київській області Руслан Ничік повідомив, що у регіоні відбудували ще один зруйнований російськими військами міст.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак на запитання щодо ситуації із корупцією в Україні заявив, що, мовляв, це так Росія намагається заплямувати імідж української влади.

Українці змушені змінювати харчові звички та економити на продуктах внаслідок війни. Згідно з дослідженням, майже половина українців (49%) повідомляє про зміни у своїх харчових звичках з початку повномасштабного вторгнення.