Колаборантку, яка обіцяла квартири за співпрацю з РФ, засудили до 5 років тюрми

Джерело: СБУ

Колаборантку, яка під час окупації Харківщини обіцяла квартири за співпрацю з РФ, засудили до 15 років позбавлення волі.

Фігуранткою є мешканка Вовчанська, яка після захоплення міста підтримала російських загарбників та вступила до місцевої окупаційної адміністрації.

Там її призначили очільницею “управління житлово-комунального господарства” та визначили першочергове завдання ‒ облаштувати казарми для російських військ.

Для цього колаборантка разом зі своїми поплічниками забезпечувала водопостачання та енергозабезпечення в будівлях, де розмістилися російські окупанти.

Слідством також встановлено, що для набору нових співробітників у “ЖЕК” фігурантка обіцяла безоплатні квартири від загарбників.

Після звільнення міста колаборантка намагалась уникнути правосуддя, імітуючи свій статус “поза політикою”. Але співробітники СБУ зібрали докази її співпраці з окупантами і на початку жовтня 2023 року затримали.

На підставі зібраних доказів фігурантку визнано винною за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

З огляду на співпрацю зі слідством, суд призначив їй 5 років тюремного ув’язнення.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.