Заблоковано ще три схеми нелегального виїзду за кордон для ухилянтів

Джерело: СБУ

Служба безпеки України спільно з Нацполіцією заблокували нові схеми ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку.

У результаті комплексних заходів викрито зловмисників, які пропонували призовникам втекти до Євросоюзу на підставі підроблених документів або в обхід контрольно-пропускних пунктів.

Вартість своїх “послуг” ділки оцінювали до 7 000 доларів. Сума залежала від терміновості та способу втечі.

Серед затриманих організаторів оборудок – ділки, які торгували статусом особи з інвалідністю, а також студентськими квитками закордонних вишів.

На Закарпатті:

Співробітники внутрішньої безпеки СБУ та ДБР зібрали доказову базу на організаторів ухилянтської схеми, яка передбачала переправлення призовників до сусідньої країни Євросоюзу “лісовими стежками”.

Ще в квітні минулого року правоохоронці затримали організатора схеми та двох його спільників, мешканців Тячівського району, на спробі переправити за кордон 4-х “клієнтів”.

У ході розслідування встановлено причетність до організації схеми колишнього “посадовця-силовика”.

На підставі зібраних доказів до суду направлено обвинувальний акт щодо організованої злочинної групи із чотирьох осіб за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

На Запоріжжі:

Затримано ділка, який разом зі спільниками фабрикував висновки лікарських обстежень своїх “клієнтів” щодо наявності у них тяжких діагнозів.

Надалі на їх основі МСЕК мав “підтвердити” наявність у них інвалідності 2-ї чи 3-ї груп.

Співробітники СБУ запобігли “списанню” за цією схемою з військового обліку понад 40 потенційних призовників.

Також затримано шахраїв, які за гроші обіцяли чоловікам “офіційне” працевлаштування за кордоном або ж “місце” в європейському виші. Це мало бути підставою для безперешкодного виїзду призовників за кордон.

Клієнтів шукали через оголошення в інтернеті. Після отримання завдатку імітували процес “підготовки пакета документів”, хоча насправді виводили кошти через підставних осіб і обривали контакти.

За оперативними даними, зловмисники діяли з грудня минулого року та за добу “працевлаштовували” до 10 осіб.

За всіма викритими фактами триває розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності.

  • Співробітники Служби безпеки України та НАБУ викрили суддю на Одещині, який за хабарі дозволяв ухилянтам виїжджати за кордон.
  • СБУ спільно зі спецслужбами Молдови знешкодили банду, яка вивозила ухилянтів з України до невизнаного Придністров’я.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.