Україна ввела в експлуатацію Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива

Джерело: Міненерго

Україна ввела в експлуатацію Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива, попри загрози воєнного часу.

“Ми маємо віддати належне мужності і відвазі наших українських колег на чолі з міністром енергетики України Германом Галущенком та керівником “Енергоатома” Петром Котіним, які керували успішним введенням в експлуатацію і транспортуванням відпрацьованого ядерного палива з діючих реакторів країни до першого у світі сухого ЦСВЯП”, – йдеться у заяві американської компанії Holtec International.

У Міненерго нагадали, що будівництво сховища, спроєктованого у партнерстві з компанією Holtec International, завершено попри воєнний стан та усі ризики. І вже минулого року “Енергоатом” розпочав повноцінно транспортувати відпрацьоване ядерне паливо з вітчизняних АЕС до Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

Запуск сховища дозволив Україні позбутися залежності від Росії і є надзвичайно важливим досягненням, яке має вирішальне значення для подальшої експлуатації  енергоблоків.

“Ми дякуємо нашим партнерам з Holtec International за співпрацю, спрямовану на зміцнення енергетичної безпеки та незалежності України. Після повномасштабного російського вторгнення Україна відмовилася від будь-якої співпраці з агресором у сфері атомних технологій. І запуск роботи сховища – важливий інструмент досягнення поставлених цілей”, – зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко.

ЦСВЯП оснащено кількома запатентованими конструкціями Holtec, які роблять об’єкт надзвичайно стійким до природних і техногенних загроз.

Протягом 2023 року на майданчику сховища розміщено 13 контейнерів з ВЯП із трьох вітчизняних АЕС. Це дозволило зекономити понад $150 млн на транспортуванні і зберіганні відпрацьованого ядерного палива. Отже, один рік роботи ЦСВЯП вже повністю покрив витрати на його зведення.

Нагадаємо, НАЕК “Енергоатом” та Holtec International планують побудувати в Україні завод з виробництва контейнерів для відпрацьованого ядерного палива ЦСВЯП, які наразі виготовляються у США. Відповідних домовленостей досягнуто під час візиту міністра енергетики України Германа Галущенка до Вашингтона в листопаді 2023 року.

Також співпраця з американською компанією ведеться у напрямку розгортання та будівництва в Україні малих модульних реакторів Holtec.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.