НАЗК склало протокол стосовно в.о. Голови Конституційного Суду Сергія Головатого

Джерело: пресслужба НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції склало протокол про адміністративне порушення щодо в.о. Голови Конституційного Суду України Сергій Головатий. Встановлено, що суддя ухвалив рішення в умовах реального конфлікту інтересів, про який не повідомив у встановленому порядку. Йому може загрожувати звільнення з посади.

На розгляд до КСУ надійшла скарга, у якій зазначалося, що Головатий вніс завідомо недостовірні відомості до ухвали суду. Заявник наполягав на його звільненні.

Своєю чергою, суддя не захотів виносити звернення на розгляд спеціального пленарного засідання КСУ, звідки воно могло потрапити до комісії з питань регламенту та етики КСУ. Оскільки на підставі висновку Головатого могли звільнити. Натомість запропонував розглянути звернення у порядку денному звичайного засідання. У НАЗК акцентували, що процедура такого засідання не передбачає можливості скерувати звернення до вказаної комісії.

Тобто, маючи повноваження в.о. керівника КСУ, Головатий убезпечив себе від можливої подальшої перевірки власних дій, за наслідками якої міг бути звільненим.

Дії в.о. Голови КСУ кваліфіковано за ч. ч. 1, 2 ст.172-7 КУпАП – порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Складений протокол направлено йому на ознайомлення відповідно до вимог ст. 257-1 КУпАП, — наголосили у пресслужбі.

У разі, якщо суд визнає посадовця винним, йому загрожує покарання у вигляді штрафу, а також можливого внесення до Єдиного держреєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. Дії судді можуть розцінити як вчинення істотного дисциплінарного проступку, у зв’язку з чим суддю можуть звільнити з посади.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський спростував заяву лідера РФ Володимира Путіна про оточення українських військових у Курській області, назвавши це “відвертою дезінформацією”.

Російські військові внесли технічні зміни у керовані авіаційні бомби (КАБи) і тепер вони летять на більшу відстань.

В Україні накопичено достатні запаси паливно-мастильних матеріалів для стабільного проходження осінньо-зимового періоду. 

За даними ЗМІ американці, які створюють фейкові новини про кандидатку на пост президента США Камалу Гарріс, працюють на розвідку Росії.

Уряд затвердив план боротьби з корупцією та іншими правопорушеннями серед медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) на засіданні 25 жовтня.