Українські бійці на передовій скаржаться на якість дронів – Reuters

Джерело: Reuters

Українські військові на передовій скаржаться на погану якість низки FPV-дронів.

Військовий на псевдо “Сем”, який є оператором дронів, дивиться у відеоокуляри та стискає в обох руках пульт управління. Він скаржиться на відсутність відео.

Безпілотні літальні апарати або дрони стали життєво важливими для українських військових після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року. Сотні дронів можуть дзижчати над російськими позиціями на сході та півдні України в будь-який момент.

Але багато з них поспіхом і дешево збираються, а брак якості впливає на здатність України обстежувати та атакувати позиції Росії.

На ділянці фронту у Донецькій області бійці сказали, що краще мати 10 добре зроблених пристроїв, ніж 50 менш надійних.

“Найчастішими проблемами є проблеми з відеозв’язком і з каналом керування. І більшість з них через неякісні деталі, які дуже часто використовуються, щоб зробити дрони ще дешевшими” — сказав Сем під час нещодавнього візиту Reuters.

Деякі оператори безпілотників закликали випробувати БпЛА перед використанням у бою.

“Треба тестувати безпілотники нових виробників або цивільні. Крім втрати самого безпілотника, ми можемо втратити боєприпаси, які недешеві”, — сказав один із позивних “Фест”.

Інший боєць на псевдо “Яма”, сказав, що дрони повинні відповідати стандартам, щоб оператори заздалегідь знали, як працюватиме пристрій, яким вони повинні керувати.

“Ви багато працюєте і повинні виконувати політ за польотом, тоді як дрони сильно відрізняються. В одного різні контролери, у іншого різні налаштування і так далі. Під тиском трапляється, що пропускаєш деталь, і це призводить до пропуску цілі”, — сказав він.

Використання так званих дронів з видом від першої особи (FPV) у бою було однією з найуспішніших недорогих стратегій, які Україна використовувала на полі бою.

З початку війни Росія розширила свій власний парк безпілотників і покращила свою здатність блокувати українські БпЛА засобами електронної боротьби, але безпілотники є невіддільною частиною військових зусиль України.

Безпілотники варіюються від невеликих БпЛА з дистанційним керуванням до більших пристроїв, які можуть літати на сотні кілометрів углиб території Росії. Президент України Володимир Зеленський заявив, що держава планує випустити 1 000 000 безпілотників у 2024 році.

Відеозапис, наданий українськими військовими, який демонструє використання БпЛА в дії, показує невеликий безпілотник із вибуховим пристроєм, який летить у російську броньовану машину, припарковану в гаражі, перш ніж екран гасне.

Та попри значний вплив дронів у веденні війни, Сем сказав, що дрони не можуть виграти війну самостійно. Артилерія залишається важливою зброєю проти російських військ, які використовують укріплені окопи та бліндажі, і Україна повідомила своїм союзникам, що їй не вистачає боєприпасів.

“Ця війна має як високотехнологічну сторону, так і старовинну окопну війну. Сучасна війна сьогодні поєднує сучасну тактику з тактикою старої школи, яка працює разом”, — сказав Сем.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.