Кремль суттєво змінив умови служби для ув’язнених, завербованих на війну в Україні – ISW

Джерело: Інститут вивчення війни

Кремль суттєво змінив умови для ув’язнених, які звербовані для участі у війні проти України, оскільки кількість засуджених, які придатні для бойових дій, зменшилась.

За даними BBC, ще у серпні 2023 року РФ, ймовірно, припинила набір засуджених до підрозділів “Шторм Z”, розпочавши вербування до підрозділів “Шторм V”, умови контракту якого значно відрізняються.

Зокрема засудженим більше не пропонують помилування та 6-місячні контракти. Навпаки, засудженим за участь у війні проти України не гарантують навіть умовно-дострокового звільнення (після відправки на війну юридично вони залишаються ув’язненими), а термін контракту служби став невизначеним, тобто – до звершення війни.

На думку аналітиків, нові контракти – це розпорядження президента РФ Володимира Путін.

“Росія значною мірою покладається на новобранців-засуджених, щоб підтримувати рівень формування сил, який приблизно еквівалентний російським втратам в Україні, і це, ймовірно, допомагає російським силам проводити регулярні ротації на оперативному рівні”, – зауважили аналітики.

Раніше офіційні особи РФ повідомляли, що станом на жовтень 2023 року у російських в’язницях перебувало близько 266 тисяч засуджених, що на 54 тисячі менше, у порівняні з січнем 2023 року.

“Втрати новобранців через агресивні дії в Україні та відносно короткі терміни їх служби контракти, можливо, спонукали Кремль запровадити обмежувальні умови служби, щоб утримати більше засуджених новобранців на фронті в Україні. Умови контракту на службу в нових підрозділах “Шторм-V” менш привабливі та можуть зменшити зусилля з вербування засуджених, хоча російські посадовці регулярно застосовували заходи примусу, щоб змусити засуджених підписати контракт”, – додали фахівці.

В ISW також зауважили, що ще однією причиною змін умов контракту для засуджених може бути бажання Кремля зменшити навантаження на бюджет, оскільки віднедавна Путін заборонив одноразові виплати у випадку поранення чи смерті для бійців “Шторм Z”.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.