Україна готова перенести частину виробництва безпілотників до Литви

Джерело: JP.lt

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що Україна планує частково перенести виробництво дронів на територію Литви.

Глава МЗС зазначив, що було б нерозумно та безвідповідально не вивчити уроки української війни.

“Можна говорити й про спільне виробництво (безпілотників, – ред.). Схоже, українці зацікавлені в можливому перенесенні частини виробництва до Литви. З нашою допомогою, ну і, можливо, частково для себе, якби ми змогли забезпечити їх необхідними дронами”, – сказав очільник МЗС Литви.

А також додав, що спосіб ведення війни змінюється, тому Литві варто вчитися в українців, які майже два роки протистоять збройній агресії РФ.

Глава МЗС Литва підкреслив, що безпілотники активно використовуються обома сторонами (Україною та РФ, – ред.) для виконання різноманітних завдань – від розвідки до знищення цілей.

На думку міністра, Литва має вчитись, адже якщо дивитись на ситуацію з боку підготовки до війни у їх країні, то цей досвід є актуальним для литовців.

“Литва може перейняти досвід. Ми прекрасно розуміємо, що якщо ми готуємося до війни, то це може бути схоже через географію, через інші обставини. Цей досвід є для нас актуальним”, – резюмував Габріелюс Ландсбергіс.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.