Хусити атакували танкер Trafigura з російським паливом

Джерело: Bloomberg

Хусити вдарили ракетою по танкеру торгового гіганта Trafigura Group, який перевозив Червоним морем російське паливо.

“Пожежне обладнання на борту розгортається для придушення та контролю пожежі, спричиненої в одному вантажному танку з правого борту. Ми залишаємося на зв’язку з судном і уважно стежимо за ситуацією. Військові кораблі в регіоні йдуть для надання допомоги”, — сказав представник Trafigura.

Хусити одразу взяли на себе відповідальність за атаку на судно “Марлін Луанда”. Судно перевозить нафту російського походження.

Ця атака порушить нові питання щодо того, чи продовжать нафтові танкери транзит через Червоне море.

Після спільних авіаударів США та Великої Британії по хуситах на початку цього місяця танкерний рух у регіоні скоротився, але деякі країни-експортери нафти, включаючи Саудівську Аравію, продовжують використовувати цей водний шлях.

Росію, наймовірніше, занепокоїть той факт, що корабель, який потрапив під атаку, перевозив її пальне для покупців країн Азії.

Представник хуситів раніше заявив російській газеті “Известия”, що російські та китайські кораблі, які пропливають Червоним морем, не будуть атаковані.

За даними аналітичної компанії Kpler, судно зібрало свій вантаж російського походження за допомогою так званого переміщення з корабля на корабель із ділянки води в Лаконській затоці на півдні Греції.

Цей район відіграв важливу роль у допомозі Росії вивозити нафту на світовий ринок, і, окрім обробки поставок за обмеженням цін, також сприяв тіньовій торгівлі.
Trafigura разом з іншими товарними трейдерами, такими як Glencore Plc, Vitol Group і Gunvor Group, була одним із найбільших постачальників нафти з Росії до повномасштабного вторгнення країни в Україну та була партнером у великому нафтовому проєкті, яким керувала державна компанія “Роснефть”.

Після запровадження західних санкцій щодо російської нафти компанія вийшла від експорту російських енергоресурсів, однак її генеральний директор Джеремі Вейр заявив, що компанія продовжує торгувати невеликими обсягами нафтопродуктів з Росії.

Те, що компанія забрала вантаж за допомогою пересадки з судна на судно біля узбережжя Греції, проливає світло на те, як один із найбільших у світі торгових будинків сировинними товарами вдається до непрозорих засобів, продовжуючи сприяти експорту нафтопродуктів з Росії.

Атака на судно також свідчить про те, що США та їх союзники ще недостатньо знизили військовий потенціал хуситів через два тижні після першого з кількох авіаударів по ракетах, радарах та іншим активам угруповання в Ємені.

Минулими вихідними заступник радника США з національної безпеки Джон Файнер заявив, що військові дії для стримування хуситів та інших груп, які підтримує Іран, займуть час.

Район, де сталась атака, і південна частина Червоного моря були центром численних нападів на кораблі з боку хуситів протягом останніх тижнів.

З середини листопада угруповання майже щодня нападає на судна, що проходять водним шляхом, на знак солідарності з палестинцями на тлі війни між Ізраїлем і бойовиками ХАМАС. Конфлікт змінив маршрут торгових потоків, оскільки деякі вантажовідправники уникають ключового водного шляху.

26 січня ракети також вибухнули поблизу судна під прапором Панами та Індії, яке перевозило бочки з Росії.

  • Адміністрація президента США Джо Байдена займається розробкою плану тривалої військової кампанії проти єменських хуситів після того, як серія завданих ударів не змогла зупинити напади угруповання на іноземні судна в Червоному морі.
  • Італія, Іспанія та Франція виділилися тим, що не брали участі в ударах США та Великої Британії проти угруповання хуситів у Ємені та не підписали заяву 10 країн, що виправдовує напади.
  • США ввели санкції проти важливих осіб серед єменських хуситів через їхню відповідальність за терористичні акти, спрямовані на торговельні судна в Червоному морі.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.