США схвалили продаж Туреччині винищувачів F-16 на $23 млрд

Джерело: BBC News

Уряд США схвалив продаж Туреччині 40 нових винищувачів F-16 на суму 23 мільярди доларів.

Угода включає комплекти модернізації для 79 наявних турецьких F-16.

Державний департамент США повідомив Конгресу, що також схвалив продаж Греції 40 винищувачів F-35 вартістю 8,6 мільярда доларів.

Туреччина вперше подала запит на літаки у 2021 році, але затримка з ратифікацією заявки Швеції на вступ до НАТО виявилася головною причиною затримки. 

Але 23 січня парламент Туреччини схвалив вступ Швеції до НАТО, а 25 січня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган офіційно схвалив ратифікацію Туреччиною членства Швеції в НАТО.

Тоді президент США Джо Байден закликав схвалити продаж F-16 Туреччині.

“Моє схвалення запиту Туреччини на закупівлю літаків F-16 залежало від схвалення Туреччиною членства Швеції в НАТО”, — сказав сенатор-демократ Бенджамін Кардін.

Він сказав, що в Туреччині необхідно покращити ситуацію з дотриманням прав людини, а також зробити більше, щоб притягнути Росію до відповідальності за її повномасштабне вторгнення в Україну.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Протягом минулої доби, 17 жовтня, на фронті зафіксували 210 бойових зіткнень. Росіяни активно обстрілюють позиції українських захисників, зокрема, залучивши близько 1450 дронів-камікадзе. 

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.