Чи правда, що шкідливо пити каву натщесерце?

Джерело: The Washington Post 

Розглядаючи аспекти щоденного вживання кави, науковці наголошують на тому, що цей улюблений напій здебільшого не становить проблеми для здоров’я. Проте що порція ранкової кави може викликати неприємності у людей з чутливим шлунком чи тими, хто страждає від певних захворювань шлунково-кишкового тракту.

Кім Барретт, професор фізіології та мембранної біології з Каліфорнійського університету в Школі медицини Девіса, наголошує, що особливо чутливі до впливу кави можуть бути люди з гастроезофагеальним рефлюксом, ерозією шлунка чи виразками.

Крім того, слід враховувати вміст кофеїну, який може підсилити вироблення гормону стресу кортизолу. Для тих, хто вживає каву рано вранці, це може призвести до збільшення рівня кортизолу, що своєю чергою впливає на рівень цукру в крові.

Кортні Делпра, зареєстрований дієтолог клініки Клівленда, рекомендує людям із діабетом уважно обирати комбінації білків і вуглеводів разом із ранковою порцією кави для збалансування рівня цукру в крові.

Попри ці аспекти, дослідження, проведені на групі з 8000 здорових осіб, не виявили суттєвого зв’язку між споживанням кави та чотирма основними розладами верхніх відділів шлунково-кишкового тракту, включаючи виразки та рефлюкс.

Барретт підкреслює, що, загалом, шлунок є добре захищеною частиною організму, і велика більшість людей може насолоджуватися кавою без серйозних наслідків для здоров’я.

  • Напої з низьким pH, що свідчить про їхню кислотність, можуть призводити до стирання зубної емалі з часом, особливо при частому та значному споживанні. Проте існує різниця між звичайною газованою водою та більшістю інших напоїв, зокрема солодких.
  • Куріння, як відомо, завдає шкоди легеням, однак, нещодавнє дослідження підтвердило, що воно також шкідливе для вашого мозку. Дослідники зі Школи медицини Вашингтонського університету у Сент-Луїсі, штат Міссурі, проаналізували сканування мозку, історію куріння та генетичний ризик 32 094 учасників європейського походження з бази даних Biobank Великої Британії.

Протягом дня, 26 жовтня, армія РФ здійснила 41 обстріл прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 111 вибухів. 

Фільм “Людина-павук 4” із Томом Голландом в головній ролі вийде в кінотеатрах 24 липня 2026 року.

Станом на 22:00 суботи, 26 жовтня, з початку доби кількість боєзіткнень збільшилась до 159. Українські захисники продовжують хоробро стримувати російських окупантів.

Українську спортсменку Ярославу Магучіх визнали найкращою легкоатлеткою Європи цього року й вона отримала нагороду на European Athletics Awards. 

Колишня міс США Чеслі Кріст, яка у 2022 році скоїла самогубство шляхом стрибка з 60-поверхової будівлі, мовчки боролася з психічним захворюванням.