Угорщина звинуватила ЄС в «економічному шантажі»

Джерело: The Telegraph

В Угорщині зреагували на повідомлення ЗМІ про те, що Євросоюз саботує угорську економіку, якщо Будапешт продовжить блокувати виділення коштів Україні.

Напередодні видання Financial Times повідомило, що ЄС готовий завдати шкоди економіці Угорщини, якщо вона заблокує пакет допомоги Україні на саміті 1 лютого.

Документ, який просочив, свідчить про те, що офіційні особи ЄС готуються припинити фінансування Угорщини, щоб спровокувати падіння її валюти та налякати інвесторів, щоб вони вдарили по “робочих місцях і зростанню” в цій центральноєвропейській державі.

В Угорщині, своєю чергою, назвали це “економічним шантажем” та пообіцяли кинути виклик Європейському Союзу.

“Брюссель використовує шантаж проти Угорщини, ніби завтра не буде, попри те, що ми запропонували компроміс. Тепер абсолютно ясно: це шантаж і не має нічого спільного з верховенством права. І тепер вони навіть не намагаються цього приховати”, — сказав Балаж Орбан, політичний директор прем’єр-міністра Угорщини.

Янош Бока, міністр ЄС Угорщини, додав, що документ, розроблений “брюссельськими бюрократами”, лише підтверджує те, що уряд Угорщини говорив протягом тривалого часу: доступ до фондів ЄС використовується для політичного шантажу.

Витік документів ЄС спричинив суперечки і всередині самого блоку. Деякі джерела зауважили, що ця ситуація опустила Євросоюз до рівня Віктора Орбана.

Один з високопосадовців ЄС розкритикував статтю FT, наголосивши, що вона не відображає статус чинних перемовин.

Європейська комісія заявила, що не знала про пропозицію завдати шкоди економіці Угорщини.

Дипломати також заперечували інформацію про документ, припускаючи, що він не обговорювався на будь-якому значному рівні як потенційний план.

Водночас більшість дипломатів стверджують, що витік є свідченням зростаючого відчаю Брюсселя через здатність Будапешта гальмувати прийняття рішень своїм правом вето.

“Терпіння щодо Орбана закінчується. Якби Brexit не відбувся, я думаю, що Угорщина зіткнулася б з набагато більшою протистоянням раніше”, – зауважив один з дипломатів.

Однак ввечері 29 січня була надія на компроміс з боку Угорщини, коли лідери ЄС зустрілися, щоб обговорити допомогу Україні.

Будапешт повідомив національним столицям, що дозволить надання 50 мільярдів євро позик і грантів для Києва з бюджету блоку, якщо він зможе накласти вето на цю схему в майбутньому через щорічний перегляд.

Напередодні саміту деякі лідери ЄС і Європейський парламент обмірковували план позбавити Угорщину права голосу шляхом застосування статті 7.

Однак багато європейських столиць визнали цей захід крайнім і припустили, що він не отримає одностайної підтримки з боку держав-членів.

Інший план Б, розроблений європейськими посадовцями, передбачає, що 26 інших членів блоку фінансуватимуть допомогу Україні між собою.

Брюссель часто використовував економічні погрози проти країн-членів, зокрема Угорщини та Польщі у суперечках щодо верховенства права та Греції під час кризи єврозони. Однак це ніколи не доходило до погрози краху економіки країни-члена за невиконання загальноблокового плану.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.