Туреччина та Україна підписали угоду про допомогу турецьких компаній у відбудові

Джерело: Reuters

Туреччина та Україна підписали угоду, яка дозволить турецьким будівельним компаніям брати участь у відновленні української інфраструктури, пошкодженої внаслідок російського вторгнення.

У середу, 31 січня, під час зустрічі в Стамбулі міністр торгівлі Туреччини Омер Болат, міністр транспорту Туреччини Абдулкадір Уралоглу та міністр інфраструктури України Олександр Кубраков підписали документ, що визначає параметри “турецько-української робочої групи з реконструкції”.

За словами Болата, міністри обговорили роль Туреччини у відбудові України і додав, що дві країни використовуватимуть цільову групу, сформовану відповідно до меморандуму про взаєморозуміння щодо відновлення України від 2022 року.

“Це забезпечить важливу правову базу для зусиль у відбудові України. Ми також готові співпрацювати з третіми країнами”, – сказав він на церемонії підписання документа.

Кубраков зазначив, що основними сферами, які потребують реконструкції, є житлово-комунальний і транспортний сектори, зокрема дороги, мости та залізниця, а також інфраструктура водного транспорту України. Він додав, що, на його думку, ці зусилля також сприятимуть розвитку двосторонньої торгівлі.

“Для нашої країни надзвичайно важливо залучити іноземні інвестиції в інфраструктуру”, – сказав він.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.