Фермери прибули до Брюсселя й вийшли на протест перед самітом ЄС

Джерело: Reuters

Фермери прибули до Брюсселя, де незабаром відбудеться саміт лідері ЄС, й кидають яйця в Європейський парламент, створюють пожежі біля будівлі та влаштовують стрілянину.

Фото: Reuters

Вони вимагають у лідерів ЄС допомогти їм з податками, зростанням цін і дешевим імпортом.

За оцінками поліції, основні магістралі Брюсселя заблокували близько 1000 тракторів. На одному тракторі висів банер із написом “Якщо ви любите землю, підтримайте тих, хто нею керує”. 

Співробітники служби безпеки в спорядженні для боротьби з масовими заворушеннями стояли на варті за бар’єрами, де мали зустрітися лідери, за кілька кварталів від будівлі Європейського парламенту.

Фото: Reuters

Фермери заявляють, що їм недостатньо платять, скаржаться на великі податки, зелені правила та стикаються з нечесною конкуренцією з-за кордону, зокрема з України.

У Франції, де фермери протестували тижнями, уряд відмовився від планів поступово скорочувати субсидії на сільськогосподарське дизельне пальне та пообіцяв більше допомоги. Також президент Франції Емманюель Макрон закликав до чітких заходів щодо імпорту з України та заявив, що європейська підтримка фермерів є надзвичайно важливою.

Але фермери кажуть, що цього недостатньо, і протести охопили такі країни, як Бельгія, Італія, Іспанія та Португалія.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.